Hon är din fadder nr:1

- in Internationellt, Studentliv
@Jacob Hederos

Tillsammans med 36 faddergrupper laddar koordinatiorn Jenna Emtö inför ankomsten av de internationella studenterna.

90 kilo godis och 100 kilo frukt. På tisdag står de tillsammans med över 130 faddrar redo för att ta minst 1400 nya studenter från flygplatsdörren till den egna lägenhetsdörren. Det är Arrival day på schemat, och även starten för det som Jenna Emtö förberett sig för sedan i våras.

Som fadderkoordinatior håller hon i ledet mellan faddrarna och arrangörerna från universitetet. Sedan i början av juli har hon tillsammans med universitetets International desk förberett faddrar och de nya studenterna på det som väntar.

– Det har varit väldigt mycket mailsvarande, men det är inte så att jag inte hinner sova.

Hur kommer det att bli på Arrival day?

– Det kommer nog bli kaotiskt. Även om vi verkligen guidar dem direkt från flygplatsen till AF-borgen så blir det ändå så. Jag fick höra att det ibland bildas nya köer inne i borgen bara några ställer sig och pratar tillsammans. Vips så är det 30 personer i kön som man får skingra och leda vidare i alla anmälningsköer och liknande.

Ökat samarbete

Även om det är faddrarna som sedan själva i gruppen bestämmer upplägget på den efterföljande verksamheten, hoppas Jenna Emtö ändå kunna driva på samarbetet med det lokala studentlivet.

– Oftast när man är ute på utbyte och liknande lever man väldigt separerat. Jag hoppas att vi kan få mer fadderverksamhet på nationerna under hösten.

Egna faddern försvann

Själv har Jenna varit på utbyte på Berkeley i Kalifornien inom sina statskunskapsstudier, men erfarenheterna var inte likadana som de hon kände till sedan i Sverige.

– Jag hade en fadder, men efter att vi inte kunde ses första gången hörde jag aldrig av honom igen. Men jag bodde med amerikanskor så det gick bra ändå att känna sig hemma.

Fadder nr:1

Som fadderskoordinator har Jenna Emtö ett övergripande ansvar, men det kommer även att finnas tillfälle för vanligt faddrande.

– Nej, jag skulle inte klara av att köra bara det administrativa.

Vilket nummer har din grupp?

– Det är lite roligt. Min företrädare placerade mig så jag hamnade i grupp ett, som nummer ett bland faddrarna.

Men det är egentligen ganska passande?

– Ja, kanske det.