"Det behövs en gemensam bild istället för 19 olika"

- in Nyheter
@Jacob Hederos

Stora delar av studentlivet i Lund samlades under onsdagsmorgonen när Studentlund höll sitt första stormöte för att bland annat diskutera det vidare arbetet med unika medlemsförmåner.

Det är ”mer än bara fest” på Studentlund. När det kallas till stormöte ska därför mycket gås igenom. Samarbetet mellan 12 nationer, 6 kårer och Akademiska föreningen är relativt färskt, och det var först i den 1 juli 2012 som avtalet spikades inför en längre period.

– Det behövs en gemensam bild istället för 19 olika, det är därför vi samlas här för att ta upp de frågorna och minska utrymmet för olika tolkningar av samma avtal, säger mötesordföranden Björn Johansson, som också är ordförande i nationssamarbetet Kuratorskollegiet.

Även om rutinerna är fastlagda, så lyfts frågan under mötet om ”vad som ska räknas som godkänt bevis på betald räkning och medlemskap”. Detta föranleder påpekande av de avtal som man arbetar efter.

Samarbetet bildades i samband med kårobligatoriets fall 2010, då medlemskapskravet i nation och kår avskaffades, och har omformulerat sina avtalsformer en gång efter detta.

– Ambitionen har varit att skapa ett långsiktigt samarbete mellan organisationerna, och det är först 2014 som det öppnas för att omförhandling av avtalsparterna, om inte samtliga parter önskar att riva upp det nuvarande förhållandet, säger Björn Johansson.

Inför det kommande året ska  bland annat en översyn av arbetet med medlemsförmåner genomgås.

— Vi vill visa upp ett gediget paket inför medlemmarna, säger mötessekreteraren Clara Lundblad, som också är ordförande i HTS, Humanistiska och Teologiska studentkåren.