Ambassadörsoro över italienskans status

- in Studentliv

Italiens ambassadör oroas över italienskan ställning på Sveriges universitet.

– Från språket kommer allt annat, säger ambassadör Angelo Persiani.

”Jag vänder mig till Er i denna väldigt allvarliga stund för italienska undervisningens öde i Sverige”.

Så inleder Italiens ambassadör Angelo Persiani ett bekymrat brev till rektorerna för Sveriges fem största universitet, angående det italienska språkets ställning på universiteten.

I sitt brev från den 25 juni pekar den italienska ambassadören på det allvarliga iatt Göteborgs universitet ska lägga ner sin undervisning i italienska från och med januari 2013. Han fruktar även vidare försämringar på andra svenska lärosäten.

Enligt ambassadör Angelo Persiani rimmar detta illa med andra trender i samhället. Han påvisar alla de livliga kulturella relationer, handelsutbyten och industriella relationer som finns mellan Italien och Sverige.

– Det är viktigt att kunna språk för att förstå kulturer. Det är inte effektivt genom ett tredje språk, säger ambassadör Angelo Persiani i intervju med Lundagård.

Det är inte första gången en ambassadör förfasas över nedskärningar på svenska universitet. För ett antal år sedan reagerade den finske ambassadören på Lunds universitets nedläggning av den Finsk-ugriska institutionen.

I ett svar till den italienska ambassadören skriver universitetsrektorerna i Lund och Uppsala,  Per Eriksson och Eva Åkesson, att det är upp till de olika lärosätena att bestämma över sin egen undervisning och forskning, och att det i alla fall inte kommer att göras några försämringar vad gällande italienskan på Lunds och Uppsalas universitet.

”Beträffande Uppsalas och Lunds universitet vill vi göra klart att italienskans ställning vid bägge lärosätena inte hotas. Tvärtom sker förstärkningar, bland annat i form av nyanställningar vid båda universiteten”, skriver Eva Åkesson och Per Eriksson.

Ambassadör Angelo Persiani är nöjd med responsen från samtliga universitetsrektorerna. Han har även med intresse följt debatten i media över den kommande nedskärningen vid Göteborgs universitet.

– Alla rektorer har svarat i brev och sagt att det inte finns någon fara för italienskan position vid universiteten. Det finns till och med de universitet som ska öka sina insatser. Vi är nöjda med responsen, säger ambassadör Angelo Persiani.