Kartläggning av närområdet

- in Nyheter

Efter en rejäl och välbehövlig sovmorgon var planen för dagen att gå från den ena änden av byn till den andra. Det är väl snabbt gjort, tänker du. Men icke! Longyearbyen är en förhållandevis stor by, rent geografiskt, med ett par kilometer i längd och ungefär lika brett. Vi gjorde ett stopp hos Sysselmannen för att kolla upp lite mer om hur man ska bete sig här i bygden. Vilket inte alltid är självklart, men mer om det i kommande inlägg.

Vi har skaffat oss vår första vän här. Det är pastor Tore, som egentligen inte är pastor, men han sköter det dagliga i kyrkan och spelar orgel när andan faller på. Han bjöd på kaffe och en trevlig pratstund i kyrkan. Han berättade om livet i Longyearbyen och ett par historier om diverse levnadsöden här på Svalbard. När vi vinkat av pastor Tore och vandrat nästan upp till byns sydväst-punkt var vi båda så hungriga att vi fick hoppa över det tänkta besöket på turistbyrån och muséet. Det sparar vi till en annan dag.

En kort sammanfattning av dagen så långt. Vad kvällen bjuder på vet vi inte riktigt. Men troligtvis brödbakning, en film och lite bokläsning då vädret lämnar en del att önska.

(Toppbilden visar ett solur utanför Sysselmannens kontor med utsikt över Longyearbyen, Adventfjorden och Hiortfjellet i fjärran)

Anton poserar vid Sysselmannens monsterbil
Här jobbar pastor Tore
Vad den där byggnaden gör där och hur den har kommit dit ämnar vi undersöka närmare