Julstämning vid årets designmarknad

- in Studentliv

Industridesignstudenterna kunde inte ha prickat in en bättre dag för sin julmarknad i AF-borgen. Snön vräkte ner, trädet i Lundagård tändes och det var första advent.

I söndags höll industridesignstudenterna julmarknad i AF-borgen. Julmusiken strömmade ur högtalarna och det bjöds på pepparkakor. Trots snön som vräkte ner utanför, var nyfikna människor på plats för att inspektera de egendesignade prylarna.

Arkitektstudenten Jon Bossuyt, 22, och hans kompis Angelica Ek, 22, stannade upp vid ett bord.

– Det är våra kompisar som säljer grejer. Om vi hittar något, så blir det antingen en julklapp eller något till oss själva.

Fabian Lundmark, 27, var en av studenterna som sålde sin design. Han hade tillverkat en ljusstake i form av en falukorv. Tanken var att det skulle vara både en kritik och hyllning till grisen och julen. Han menar att behandlingen av grisar inför slakt är dålig.

– Det har gått på fel håll. Men själv tycker jag att kött är jättegott, så det är ingen propaganda på så sätt. Jag vill bara man ska tänka på vad man äter.

Isis Flote, 24, var med och ställde ut förra året.Då med vetevärmare som lindrar smärta i axlarna. Ett tillskott i hennes design i år var kakfaten gjorda av LP-skivor.

– Det är många LP-skivor som slängs, men nu får dem ett nytt liv istället.

Hon förklarar att hon värmde upp dem i ugnen och formade sedan plattorna med händerna. Det var ett medvetet val att göra dem olika. På så sätt får alla ett unikt kakfat.

Tredje årsstudenten Katarina Sergerberg, 21,hade tillverkat tallriksunderlägg. Men de var inte vilka underlägg som helst. På dem fanns riktmärken för var man ska placera vinglas, vattenglas och olika bestick. Syftet är att de ska användas under en finmiddag.

– Det är inte så många som kan det här i bakhuvudet, säger hon.