3. Den andra julmusiken

- in Julkalender
@Tor Gasslander

Alla rysningar till ”Stilla natt” är inte av välbehag. Lundagård pratar med malmöbaserade musikjournalisten och black metal-bloggaren Tony Ernst om varför han tycker att julmusik är vidrig.

Vad tycker du om traditionell julmusik?

– Vidrig. Antingen är ju julmusiken grundad i kristen tradition, det vill säga förkastlig, eller så är den grundad i kommersiell köplusta, det vill säga ännu mer förkastlig. Som jag ser det vill julmusiken oss två saker: antingen få oss att köpa mer skit eller få oss att ansluta oss till en homofobisk, sexistisk och patriarkaliskt strukturell religion. Så nej tack.

Finns det bra julmusik?

– Jag brukar säga att det bara finns en riktigt bra jullåt, The Bands ”Christmas Must Be Tonight”.

Vad lyssnar du på under jul då?

–  Samma som jag lyssnar på under övriga året. Företrädesvis rap, black metal, ambient och Bob Dylan.

Vad är det, tror du, som får vanligtvis rätt okristliga människor att plötsligt jaga upp sig över kristna visor den här tiden på året?

– Tradition. ”Det var så mysigt när hela familjen lyssnade på julmusik när man var liten”. Jag tror knappt att man ens reflekterar över att de flesta av dessa jullåtar är kristna. Det blir ett soundtrack till julklappsinslagningen, inget annat.

Låt någon annan bestämma spellistan i jul – kolla in den alternativa spellistan på Spotify här

Fakta

[checklist]

Varje dag fram till julhelgen kommer Lundagard.se och Lundagard.net att försöka bjuda på det bästa som julen kan ge. Spana in kalendern på Lundagard.net här

[/checklist]