Pervers

- in Novischbloggen

Vart kommer ordet ”pervers” ifrån? Det var en av mina frågor idag. Som fråga bör den besvaras. Först började jag googla och dylikt tills jag insåg att jag har en underbar bok som heter ”Ordens ursprung – Etymologisk ordbok över 2200 ord och uttryck” av Bo Bergman.

Sjukt intressant faktiskt, så det är nog en av de böckerna som är av kalibern ”have to have”. Jag har haft den i bokhyllan under några år och aldrig kollat i den, då intresset inte har funnits där. Hursomhelst letade jag efter svar på min fråga – vad ordet ”pervers” kommer ifrån. Bokfan hade dock inte just det ordet, men den förklarade att ”per” betyder ”av hög grad, mycket”. Jakten på ordet fortsatte iallafall och även avslutades på www.ne.se där jag fick mitt svar –

pervers´ adj. ~t ORDLED: per-vers • som på ett sjukligt sätt avviker från det normala och sunda i ngt psykiskt (spec. sexuellt) avseende; om person, handling e.d.: han hade ett ~t behov av att förstöra; en ~ sexualförbrytare HIST.: sedan 1883; av lat. perversus ’förvänd; orimlig’; till pervertera

Fina NE! Sviker en aldrig! <3 Dock är det inte illa att ha en etymologisk ordbok hemma så jag rekommenderar starkt er som älskar ord att köpa en. Kan även bli en bra julklapp!

Ha det fint och God Jul, och allt det där!

T.