Så får du koll på andrahandshyran

- in Bostad, Novisch, Studentliv

Den första februari införs nya regler för andrahandsuthyrning av bostadsrätter och äganderätter.

Bråttom med att hitta bostad och begränsat utbud kan göra att man riskerar att hamna med ett dyrt andrahandskontrakt. Vid vissa fall kan ett rum i en lägenhet gå på mellan tre till femtusen kronor i månaden.

Så hur vet man att man inte blir lurad och betalar för mycket?

– Hyr man ut en hyreslägenhet i andrahand får man inte kan ta ut hur hög hyra som helst. Hyran ska vara den samma som den förhandlade hyran man själv betalar. Om möbler ingår i uthyrningen får man ta ut 10-15 procent extra av hyran, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Men snart kommer det att bli skillnad på vad du hyr för lägenhet. Från och med den första februari 2013 börjar en ny lag om andrahandsuthyrning av bostadsrätter och äganderätter att gälla.

– Lagen säger att lägenhetsinnehavare har rätt att ta ut en högre hyra som täcker kapitalkostnader och driftkostnader. Kapitalkostnaden bestäms utifrån en avkastningsränta på lägenhetens marknadsvärde. Driftskostnader är kostnader som månadsavgift, el, vatten och möbler, säger Susanna Skogsberg.

Om det blir svårare att bedöma om hyran är skälig är inte helt klart.

– I början vet vi inte hur det kommer att gå, det ger sig i framtiden. Hyresnämnden är de som kommer att bedöma om hyran är skälig eller inte och sedan ser vi vart det leder. Det står skrivet i stjärnorna, säger Susanna Skogsberg.

Om du som student misstänker att du har betalat för mycket i hyra kan du vända dig till Hyresnämnden för att få hyran prövad. Anser Hyresnämnden att du har betalat för mycket blir hyresvärden återbetalningsskyldig retroaktivt upp till ett år. Annars kan hyresgästen genom förlikning komma överens med värden om en resonabel summa.

En före detta student i Lund har precis skickat in en anmälan till Hyresnämnden. Han anser att han har betalat för mycket i hyra och kräver pengarna tillbaka.

– Jag såg en annons om en lägenhet på Internet och märkte att det var samma lägenhet jag bodde i för ett tag sedan. Men nu var månadshyran 2000 kronor lägre, säger den före detta studenten, som vill vara anonym.

Hyresnämnden håller nu på att utreda ärendet. Förra året inkom 39 ärenden i Skåne, varav 7 var i Lund. Bland ärendena i Lund drogs ett tillbaka och de övriga kom överens genom förlikning.

Peter Fransson är projektledare på Bopoolen som förmedlar andrahandsbostäder till främst studenter vid Lunds universitet. Här bedömer de om hyran verkar rimlig innan annonserna publiceras.

– Jag granskar alla annonser innan jag godkänner dem och kollar upp att personen och lägenheten verkligen finns. När den nya lagen börjar gälla kommer det bli lite svårare att avgöra om hyran är skälig eller inte. Men jag kommer bland annat begära kompletterande information av hyresvärden, säger Peter Fransson.

Fakta

[checklist]

  • Det är i tvister som rör bostäder och lokaler som Hyresnämnden medlar.
  • Den hyresgäst som anser sig betala ett oskäligt överpris i andrahandskontraktet kan vända sig till Hyresnämnden och göra en anmälan avgiftsfritt.

[/checklist]