I spadtagen för nytt boende

- in Bostad, Nyheter, Studentliv

Efter mångårig diskussion har nu första spadtaget till Lunds nations studentboende tagits. I det som förut var landsarkivet ska 124 nya lägenheter stå inflyttningsklara i augusti 2014. Ombyggnadens antagonister lyste med sin frånvaro när bygget invigdes under onsdagen.

 

Etagelägenheter med fem och en halv meter i tak, blomstrande äppellund utan för fönstret. Det är en idyllisk bild som Lunds nation tillsammans med Fojab Arkitekter presenterar. 35 kvadratmeter där nya material blandas med äldre detaljer. Vilka studenter kommer ha råd att bo där?

Fredrik Persson, ekonomiansvarig prokurator på Lunds nation, vet inte hur hög hyran blir, men känner sig trygg med att den kommer att ligga på en rimlig nivå.

– Det här känns jättebra. Det här specifika projektet har diskuterats sedan 2009 och det här är ett steg i att vi blir ännu attraktivare som nation. Genom byggandet av dessa bostäder tar vi hand om våra medlemmar.

Som i många andra nationer kommer det troligen att finnas en bostadstrappa där medlemmarnas aktivitetsgrad i nationen står i relation till erbjuden boendestandard. Utöver etagelägenheterna finns det enklare och mindre lägenheter att tillgå.

Lättnad lyser i huvudarkitektens Mattias Hedberg Eks ansikte, då han förklarar att det varit ett svårt projekt där många har haft åsikter på byggnadernas utformning.

– Det har inte varit självklart hur man gestaltar detta på ett bra sätt, säger Mattias och hänvisar till den omtalade fönsterlösa fasaden, signerad arkitekt Bernt Nyberg.

 

Genom fönster som går precis i kant med fasaden, menar Mattias Hedberg Ek att man på ett stilenligt sätt kommer att lyckas förändra den gamla arkivbyggnaden till studentbostäder.

Rektor Per Eriksson ser bygget som en första lösning på ett gammalt problem, där han menar att samtliga aktörer inom studentbostäder haft en tendens att skylla på varandra.

– Vi måste kunna tillhandahålla boende för begåvande studenter utan akademikerbakgrund och viktiga kontakter. Jag minns själv när min dotter började läsa på Teknis. Då kunde jag utan problem köpa en lägenhet åt henne. Det hade mina föräldrar aldrig kunnat.

Ingen av de 700 arkitekter och kulturpersonligheter som skrev under en protestlista mot byggplanerna gjorde sig hörd under byggstartsdagen, därmed får den känsliga frågan kring landsarkivets fasad anses vara arkiverad.

 

Fakta

[checklist]

Beräknad hyra är tänkt att utgå från 1800 kronor per kvadratmeter per år, baserat på 12-månaders hyra.

  • Ur nationens beräkningar:
  • EXEMPEL, HYRESNIVÅER:
  • Rum med köksdel: 4.200 kr/mån
  • Étagelägenhet med kök: 4.800 kr/mån

[/checklist]