Rektorn: Tråkigt att det händer igen

- in Nyheter

Efter att studenter än en gång målat sina ansikten svarta inför en utklädnadsfest vill rektor Per Eriksson att universitetets värdegrunder lärs ut bättre.

Efter att slavauktionen på Hallands nation väckte stor uppståndelse för två år sedan vidtog Lunds universitet åtgärder i form av möten och informerande samtal med studenter. Nu har det hänt igen. Universitetets insatser hade inte nått tre studenter, som upprörde förbipasserande när de gick längs Lunds gator med svartmålade ansikten.

– Det är tråkigt. Men samtidigt har vi 47 000 studenter på universitetet, så en och en annan sak kan tyvärr hända. Det viktiga är att man uppmärksammar det så det kan rättas till och ge ett lärande för framtiden. Och sen räknar jag med att sånt försvinner med tiden, säger Per Eriksson, rektor på Lunds universitet.

Diskussion om olämpliga utstyrslar

Även om universitetet har som ansvar att lära ut värdegrundsfrågorna till studenterna, känner inte Per Eriksson att de har brustit i sitt arbete.

– Det kommer ständigt nya generationer att lära. Dessutom får vi in allt fler studenter med olika bakgrunder, kulturer och religioner, vilket bidrar till fler värderingsgrunder att visa respekt för och ta hänsyn till. Vi kommer aldrig till en punkt där vi känner att vi kan eller har lärt ut allt om dessa frågor så därför måste vi alltid fortsätta att arbeta tillsammans med dem, säger han.

Möten med studenter där man diskuterar olämpliga utstyrslar kan komma att bli aktuellt åter igen.

– Jag kan tänka mig att det blir följden. Men det är något som fakulteterna och studentkårerna själva tar tag i, säger rektor Per Eriksson.

Artikeln har korrigerats efter publicering.

”Därför publicerar vi inte bilden”. Läs reflektion från ansvarig utgivare.