Svartmålade studenter vandrade i Lund

- in Nyheter
@Kenneth Carlsson

Nollningsaktiviteterna rullar för fullt med lekar och utklädnader. Ute på stan har två studenter fotograferats i så kallad blackface-sminkning. Flera upprörda personer har nu hört av sig och kallat händelsen för rasistisk.

Förra lördagen anordnade föreningen Technology management studenterna en fest för sina 40 nya medlemmar. Till festen uppmanades studenterna att klä ut sig i olika förbestämda teman.

P3 Nyheter rapporterar att tre studenter som skulle tolka den jamaicanska musiktstilen reggae då valde att måla sin ansikten svarta, genom en så kallad blackface-sminkning. En typ av sminkning som är kontroversiell på grund av dess rasistiska historia.

– Personerna hade sminkat sig på eget bevåg, men på festen var det ingen från styrelsen som reagerade på det. Det var en oskyldig utklädnadsfest med det enda målet att efterlikna temat på bästa möjliga sätt, säger Elin Wennerström, föreningens ordförande, och fortsätter:

– Att ingen reagerade tror jag beror på att ansiktsfärgen gick i linje med resten av reggaeutklädnaden och att denna utklädnad i sin tur gick i linje med det stora övergripande musiktemat på festen. Jag tror bara att det sågs som en förstärkning av utklädningen från föreningens sida. Det är väldigt olyckligt om någon har misstolkat det.

Många upprörda

Just tolkningarna av de svartmålade studenterna går isär. Två av de ansiktsmålade studenterna fångades på bild när de utomhus vandrade upp för Södra esplanaden. Sedan dess har bilden spridits på sociala medier. Flera personer har kontaktat Lundagård om bilden, varit upprörda och kallat handlingen för rasistisk.

Kalle Wigren, som tog bilden, hade precis hoppat av bussen från Malmö när han såg de två studenterna passera en pizzeria. Han reagerade direkt på hur de såg ut.

– Med tanke på all debatt om Hallands nations slavauktion för två år sedan är det märkligt att något sånt händer igen. Då sa man att det var en engångsföreteelse och att man arbetat med sådana här frågor, säger Kalle Wigren.

Debatten för två år sedan som han syftar på gäller fallet när några festgäster på Hallands nation sminkade sig svarta och spelade slavar på auktion – en debatt som väckte stor ilska på nationell nivå. Men en koppling till den händelsen ser inte Elin Wennerström.

– Nej, inte då den enda anledningen att detta gjordes var att förstärka en reggaestil. Så, nej.

Skyller på okunskap

Elin Wennerström vill inte uttala sig specifikt om hur de svartsminkade personerna själva uppfattat händelsen, men att situationen har uppstått skyller hon på okunskap snarare än rasism.

– Det var absolut ingen tanke att någon skulle ta illa upp. Vi får helt enkelt sätta oss ner i styrelsen och diskuterade igenom det som har hänt, säger hon.

”Därför publicerar vi inte bilden”. Läs reflektion från ansvarig utgivare.