"Människor från hela världen ska känna sig välkomna hos oss"

- in Nyheter
@Annika Skogar

Per Eriksson, rektor på Lunds universitet som tidigare i höstas besökte Jordanien.

 

Du var tidigare under hösten på besök i ett flyktingläger i Jordanien, precis vid den syriska gränsen.

– Ja, flyktinglägret Al-Zaatari ligger inte långt från ett av de jordanska universitet som vi samarbetar med så jag bad om att vi skulle få åka dit när vi var på besök. Lägret består av 120 000 syriska flyktingar varav 60 000 är barn. Det är en sak att läsa om det och en helt annan sak att se det med egna ögon. Det rör en djupt.

 

Finns det något Lunds universitet kan göra för att hjälpa sina syriska kollegor och medstudenter?

– Det ena är att vi jobbar för att hjälpa de syriska studenter som vill komma och läsa vid Lunds universitet. Svenska regeringen har just nu en generös flyktingpolitik gentemot Syrien vilket jag tycker är utmärkt men problemet är ju att människorna måste ta sig ut från landet och det är ofta en oerhört omständlig process. Jag försöker därför också hjälpa till med att kontakta Regeringskansliet och Utrikesdepartementet för att de ska kunna hjälpa oss.

– En annan sak vi gör är att vi i början av december kommer att arrangera en öppen Syrienkonferens tillsammans med Center för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Där ska vi bland annat diskutera vad vi som universitet kan göra mer konkret.

Vad tycker du generellt att akademien har för ansvar att hjälpa till i världen?

– Vi har en särskild roll då vi ansvarar för mycket av vårt samhälles kunskapsutveckling och om vi tittar på Lunds universitets visionsmål så står det att vi ska förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor. Det kan ju ta olika kreativa uttryck och därför är jag väldigt glad över Syrienkonferensen som ska arrangeras. Sedan handlar det ju också om att människor från världens alla hörn ska känna sig välkomna och likabehandlade hos oss oavsett etnicitet, sexuell läggning och politisk- och religiös övertygelse.