Integration på Internation med interaktion

- in Nyheter, Studentliv

Studenter, asylsökande, dagdrivare och drömmare. Alla var välkomna på Internationen på Blekingska.

Gå på nationsmiddag och dansa utan alkohol? För vissa låter det mer fjärran än ett syföreningsmöte på IOGT-NTO. På Blekingska igår erbjöds vatten gratis eller läsk, något ingen verkade missnöjd med. Istället för dimmig berusning så fylldes kvällen av mingel, skådespel och en lysande live-spelning.

Foto: Linus Gisborn
Alireza Ahmadi är en frekvent besökare av Internationen.
Foto: Linus Gisborn

Vid ingången sträcks ett tiotal händer fram. Det tar inte slut vid ingången. Väl inne på Internationen vill alla hälsa, fråga vem jag är och vad jag gör. Det blir snart uppenbart att ingen lämnas ensam på Internationen – ställer jag mig i ett hörn rycker någon i mig, ”är du själv?”, ”vill du mingla med oss?”, ”sätt dig här borta”. Det är en omhändertagande känsla och människor ser till så att alla får det bra.

– Jag lär alltid känna nya människor här, vi träffas och lär oss om varandras kulturer. Vissa kommer från flyktingförläggningar och kan därför inte svenska, men de kommer hit, träffar människor och mår bra, säger Alireza Ahmadi, besökare på Internationen.

Bryta upp mönster

Internationen startades 2010 och har haft en ganska regelbunden verksamhet med fem träffar per termin. Detta är dock höstterminens första träff, och har kommit till genom ett samarbete mellan Tamams studentförening i Lund, Röda Korsets ungdomsförbund och Blekingskas utskott POPCORN. Tanken är att skapa en mötesplats för både internationella och svenska studenter. Men också att lyfta blicken och få dit andra personer, då studenter kanske har en något snäv umgängeskrets.

– Idén med Internationen är att bryta upp strukturer av segregering som finns i Lund, så att människor som inte studerar kan träffa studenter, och tvärtom. Evenemanget erbjuder en kväll där du heller inte har krav på dig att dricka alkohol, säger Petter Carlsson Söderstrand, ordförande för Tamam.

Foto: Linus Gisborn
Mycket samtal runt borden när Internationen anordnas.
Foto: Linus Gisborn

Tidsmaskin och svarta hål

Middagen dukas fram, varje bord får i uppgift att sätta samman ett kortare skådespel där de med sina kroppar gestaltar varsitt ord, ett rymdskepp, en tidsmaskin eller ett svart hål. Tidsmaskinen blir den uppenbara vinnaren då ett gäng gestaltar en resa genom 1900-talet med hjälp av dans. De börjar med ”Bro bro breja”, jivar sig in i 1960-talet och landar i år 2013 med en diffus gröt av olika dansstilar.

– Jag är utbytesstudent från Bangladesh och tycker om att träffa nya människor. Flera jag känner är också här ikväll, säger Sayed Shouron som läser utvecklingsstudier i Lund.

Absurd avslutning

2013 års bästa band på Malmöfestivalens var enligt Sydsvenskan VAZ, vilka också satte punkt för kvällen på Blekingska. Omdömet var ingen överdrift. Systerduon blandade förlösande rytmer med mörka, meditativa och nästan drömska partier. De elektrotolkade ”Sound of Silence”, slet på sig vita androgyna masker och gav kvällen en lika mycket absurd som lysande avslutning.

När jag kliver ut från Blekingska är parkeringsplatsen vid Måsvägen täckt av frost. Några ropar efter mig när jag styr stegen hemåt.

– Ska du redan gå? Nej, stanna kvar och dansa!