"Han tyckte Lund lät exotiskt"

- in Nyheter

Oscar Edlund och Daniel Bengtson, som sedan 2010 arbetat med en dokumentär om Studentafton, ”If there is such a place – en film om Studentafton i Lund”. Filmen är nu i sitt slutskede och har premiär i vår.

Hallå-där-Foto-Horse-&-Hound
Foto: Pressbild/Horse & Hound

Vad är det här för film?
– Det är en 60-minutersfilm, där vi har intervjuat personer som framträtt på Studentafton 1963-2013. Den består även av arkivmaterial, ljudinspelningar och många aldrig tidigare visade bilder, säger Oscar Edlund.

Men varför gör ni det här?
– Sitter man i Lund så känns Studentafton kanske som något naturligt, men i Norden är det tämligen unikt. Studentafton har upprätthållit en väldigt hög nivå under sina drygt hundra år, och vi ville göra en film som är rik på material. Det är inte en film som enbart skönmålar, utan vi visar också att man har under åren haft många kontroversiella talare och frågeställningar, säger Daniel Bengtson.

Var kommer titeln ifrån?
– “If there is such a place” kommer ifrån ett brev där den världsberömde författaren och poeten Ezra Pound svarade att han gärna skulle komma till Studentafton, ”if there is such a place.” Han tyckte Lund lät exotiskt, säger Daniel Bengtson.

Vad har varit roligast med arbetet?
– Att åka runt och intervjua alla, det har blivit nära hundra personer. Vi har åkt till bland annat England, USA och Skottland. Dramatikern sir Arnold Wesker, som numera bor i Brighton, berättade om sitt besök på Studentafton 1963. Hans fru bjöd oss på fiskgratäng och vi satt länge och pratade. Han mindes i princip allting från sitt besök i Lund, och det är nästan ett halvt sekel sen, säger Oscar Edlund.