Guld till Social mobilisering och förändringsarbete

Kursen Social mobilisering och förändringsarbete, som Socialhögskolan ger, har tagit guld. Kursen vann kategorin ”Årets inkastare” på den nyinstiftade Faktum-galan. 

Kursen Social mobilisering och förändringsarbete som ges på Socialhögskolan vann kategorin ´Årets inkastare´på årets Faktum-gala. Det var studenterna själva som hade skickat in nomineringen:
”För både blivande socionomer och oss ´brukare´ är detta inte sällan en livsavgörande vändpunkt i livet.”

En aspekt som utmärker kursen, som är en valbar kurs för sjundeterminsstudenter på socionomprogrammet, är att den även riktar sig till studenter engagerade inom brukarorganisationer. När Lundagård når Socionomsektionen vid Samhällsvetarkårens ordförande Sebastian Engdahl låtar han meddela att det var med glädje sektionen mottog beskedet om priset.
– Vi är fantastiskt glada över att kursen och lärarna på kursen, fått det erkännande som de förtjänar, nu även i det publika rummet på Faktumgalan, säger han och fortsätter:
– Kursen är erkänt omtyckt bland studenterna då den sammankopplar teori och praktik på ett fantastiskt bra sätt, samtidigt som den bibehåller ett fokus på brukaren och det sociala arbetets målgrupp. Detta ger en oerhörd inspiration till fortsatt arbete med utbildningskvalité, samt ett kvitto på att utbildningen håller en hög klass, säger Sebastian Engdahl.

Blandad klassammansättning
Varför är då kursen så uppskattad? Det vet Cecilia Heule, doktorand och lärare på Socialhögskolan, som tillsammans med sin medarbetare Arne Kristiansen, lektor och socionom, tog emot priset på galan.
– Just det att socionomstudenterna samarbetar tillsammans med individer från brukarorganisationer gör att det krävs mer av alla inblandade parter att vara kreativa, personliga och att ta ställning. Kursen är i första hand en plattform för socialt förändringsarbete som bygger på visionen att brukare och socialarbetare ska arbeta och utveckla projekt tillsammans, och i och med detta så uppstår en klassammansättning som är väldigt blandad. Detta leder i sin tur till att studenterna slappnar av mer, mer vågar vara sig själva, säger Cecilia Heule.
Vad betyder priset för er?
– Eftersom vi lägger ned mycket tid på att söka sponsorer för att finansiera kursen och täcka studenternas kostnader, så är vi tacksamma över att den får det här erkännandet. Många av studenterna från brukarorganisationerna saknar möjlighet att själva bekosta sina studier, och om detta innebär att vi hädanefter enklare kan hjälpa dem så betyder det jättemycket, säger hon.

Fakta

  • [checklist]Faktumgalan arrangerades av tidningen Faktum. Övriga nominerade i kategorin Årets inkastare, som syftar till att uppmärksamma personer och institutioner som har initierat ett socialt och /eller kulturellt projekt som på ett handfast vis har inkluderat människor i utanförskap, var Göteborgs stadsmuséums utställning Vi är romer, företaget Vägen ut och stiftelsen El Sistema. Kursen Social mobilisering och samhällsförändring hålls vartannat år på Campus Helsingborg och vartannat år i Lund.[/checklist]