När fascismen ersatte vädret

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Det är lätt att prata om vädret och andra meningslösheter. Med fascismen nära inpå oss anser studentlivskrönikör Linus Gisborn att vi borde överge de neutrala samtalsämnena och tala mer om vad vi faktiskt anser vara angeläget.

Människor pratar ofta om vädret. Samtalsämnet är neutralt. Ombytligt. Kan vara soligt eller våldsamt. Absurt om det snöar i maj. Att ha vädret som samtalsämne uppfattas som småttigt eller banalt. Som om vädret är en sista utväg när inga ”ordentliga” ämnen kan kommas på.

Väderleken har i och för sig ett oförtjänt dåligt rykte. Vädret är på sätt och vis grunden för hela vår existens, så att tala om det är en form av vardagsfilosofi. Det är också något som binder samman människor oavsett vart en bor. Vi kan ringa familj och vänner och skiljas av hundratals mil, men ändå ledigt diskutera skiftningarna i grunden för vårat vara.
– Här regnar det.
– Här är det soligt med växlande molnighet.
– När slutar det snöa?
Det är fantastiskt.
Samhället har till och med inrättat flera institutioner som möjliggör våra vardagsfilosofiska samtal. Väderleksrapporter, meteorologer och tioårsdagböcker där en kan skriva ner vädret dag för dag, är några exempel.

Jag har försökt tvätta bort min syn på vädret som banalt genom att göra andra ämnen till meningslösa. Försökt komma på vad som skulle kunna knyta samman många studenter i Lund. Vad kan vi alla relatera till? Plugg? Tv-serier? Jag har dock landat i en helt annan taktik som känns mycket vettigare. Jag har helt enkelt försökt sluta snacka en massa skit. För varför slösa min tid på samtalsämnen jag tycker är oviktiga?

Den senaste veckan har det varit enkelt. Lördagens händelser på Möllan har skakat om hela Sverige. Under signaturen #KämpaShowan har människor slutit upp för allas lika värde, mot nazismen. Bilder till stöd för Showan har cirkulerat på sociala medier och spridits mellan Lund, Dublin och Tyskland. Under sådana omständigheter är det mer än vädret och tv-serietittande som borde förena studenter i Lund. Det är hotet från fascismen. Det är det vi borde prata om.

Till alla som läser det här och lägger stor möda vid att prata trivialiteter. Gör inte det. Genom samtal, demonstrationer och debatt bekämpas intoleransen. Alla borde prata mer om vad som inte är neutralt eller bekvämt. Förhoppningsvis knallar vi inte bara omkring i Lund och låter vardagen fortsätta som om det regnar. Vi är fan bättre än så.