Klimaträttvisa, matsuveränitet och rättvis handel

Från Malmö i syd till Jokkmokk i norr drar den nationella turnén Global rättvisa nu! fram. Idag stannar turnén till i Lund. Förutom föreläsningar och diskussioner, får besökarna vara med och odla, picknicka och byta gamla kläder och prylar.

Isabella är trainee på Naturskyddsföreningen och en av de som arrangerar dagen för global rättvisa.  Foto: Viktor Drangnell-Ek
Isabelle Hörnfeldt är trainee på Naturskyddsföreningen och en av de som arrangerar dagen för global rättvisa.
Foto: Viktor Drangnell-Ek

Till Stenkrossen och på Cafe Athén ska den som vill diskutera och lyssna till hur vi kan leva i solidaritet och skapa ett hållbart samhälle komma. Hur uppnås en jämlik och rättvis värld och hur kan vi på bästa sätt bidra till en klimatomställning som ger oss framtiden tillbaka.
– I år är det supervalår och vi måste börja välja solidariskt. Vi måste visa medmänsklighet, jobba mot rasism och fördela resurser jämt. Den här dagen behövs för att göra människor uppmärksamma om att valen de gör faktiskt kan göra skillnad. Det här är vårt sätt att bidra med något, säger Isabelle Hörnfeldt, trainee på Naturskyddsföreningen och ansvarig för dagen.

Glädje & engagemang
Från nio till nio är besökarna välkomna. Föreläsningar och workshops kommer att varvas med klädbyte och after lunch beat. Isabelle Hörnfeldt tror att kampanjen kan göra skillnad.
– Det är jätteviktigt att vi har dessa dagar där utrymme ges åt att diskutera vad hållbarhet faktiskt innebär. Det finns ju inget facit över vad som är ett hållbart samhälle, även om folk kanske har en bild av det, säger Isabelle Hörnfeldt.
– Det känns som att det finns en miljötrend i samhället där fler och fler engagerar sig. Tanken på att vad vi handlar här påverkar människor på andra sidan jorden är både spännande och skrämmande. Framför allt så tror jag att vi kan sprida väldigt mycket glädje till människorna som kommer och att de kanske lär sig något nytt eller börjar tänka annorlunda när det gäller konsumtion, säger Isabelle Hörnfeldt.

Turnén går av stapeln i Malmö den 26-27:e april och gör stopp i över 15 städer runtom  i Sverige innan den avslutar i Stockholm den 17-18:e maj.

[checklist]
  • Vad? En heldag i Lund 28 april om klimaträttvisa, matsuveränitet, och Fair Trade. Dagen ingår i den nationella turnén Välj Rättvisa Nu! Turnén arrangeras av Global Rättvisa Nu!
  • Var? Stenkrossen på Kastanjegatan 13 och Café Athen i AF-Borgen
  • När? Måndagen 28 april, kl. 09:00-17:30 Stenkrossen och 19- 21:00 Café Athen, AF Borgen
[/checklist]