Nazister infiltrerar i Helsingborg

- in Kultur & Nöje, Spex

Tyskarna är i behov av svenskt gummi och en fartfylld jakt efter det hemliga gummireceptet drar igång. I Helsingborgsspexet Achtung Achtung eller Det går lika bra med selleri får publiken följa kampen mellan Sverige och Tyskland, i både krig och kärlek.

Hitler har låst in sig i en bunker och nazisterna håller ett superhemligt extrainsatt tyskt armékrismöte för att diskutera hur de ska få honom att komma ut. Orsaken är att tyskarnas gummistövlar är av för dålig kvalitet. Därför beslutar de att invadera Sverige där Henry Dunker har ett hemligt gummirecept, och på så sätt få Hitler tillbaka i kriget.

En tysk agent skickas till fabriken i Helsingborg för att infiltrera och ta reda på receptet. Det nazisterna inte vet är att svenskarna är beredda på anfall och letar efter en fejk-Hitler, som kan lura tyskarna att han kommit ur bunkern och därefter leda bort dem från Sverige och rädda landet. Intrigerna tätnar när alla blir betuttade i varandra, och i krig och kärlek är som vi vet allt tillåtet.

Öppningsscenen startar hos de virriga nazisterna. Det börjar svagt men tar sig lagom till Sverigeresan och mötet med karaktärerna som ska försvara landet.

Att början är lite klen beror delvis på att det är svårt att höra vad som sägs, då nazisterna pratar med ordentlig tysk brytning. Accenterna håller i sig spexet igenom och mot slutet hindrar de inte längre förståelsen utan gör att framförandet känns mer autentiskt.

Spexet starka sidor är att det har en tydlig röd tråd och det är lätt att hänga med i handlingen, manuset är välskrivet. Dessutom tar det sig efter första scenen, och avslutar med en stark sista akt med bra låtar och vändningar i handlingen.

Bland karaktärerna finns en salig blandning: en tokig tysk soldat som bara gör fel, en manstokig försvarsminister som ständigt drar opassande skämt och en hemlig agent som avgudar Hitler.

Alla karaktärer har en egen intressant personlighet och tillför något, med tveksamhet på statsministern Per Albin Hansson. Men i sista akten skämtas det om att han ”bara” är utfyllnad, och då förlåts plötsligt hans fåordiga repliker.

Butlern Bob är utan tvekan mest trovärdig på scen och är en stark, bitter och cynisk karaktär. Intressant och annorlunda från många andra spex är att i princip alla roller spelas av tjejer.

Achtung Achtung är ett spex som växer sig starkare med den tydliga röda tråden. Det skiljer sig från de traditionella lundaspexen genom att ha en enklare dekor och smink, och har skämt för en större publik – här behöver man inte vara student eller insatt i spexvärlden för att ha kul. Frågan är bara hur sellerin kommer in i bilden…

Roligaste rekvisita: Povel Rommels broderier.
Bästa låtbattle: Britneys Spears-medleyt.
Beundransvärd insats: De tyska accenterna.
Mest pondus på scen: Butlern Bob.
Bästa scen: Adam Hutlers träningsscen.
Fyndigast låt: Eye of the Tiger i tysk tappning.

Fakta

[checklist]

Achtung achtung elller Det går lika bra med selleri

  • Var? Dunkers kulturhus, Helsingborg
  • När? Premiär fredag 25 april, klockan 19. Spelas därefter varje dag klockan 19 till och med torsdag 1 maj.
[/checklist]