Ny studentrabatt mellan länen

- in Nyheter

Allt fler studenter pendlar till studieorten. Nu föreslås Region Skåne införa en studentrabatt på 25 procent på kollektivtrafiken mellan länen. Beslutet fattas på tisdag.

Idag finns ingen rabatt för de studenter som pendlar mellan två län, och ofta krävs det fler än ett färdbevis. Nu föreslås kollektivtrafiknämnden att införa en studentrabatt på 25 procent för de som reser över länsgränserna.
Rabatten ska omfatta sex län i södra Sverige – Kronobergs län, Jönköpings län, Hallands län, Västra Götaland, Kalmars län och Blekinge län.
– Det har varit krångligt tidigare eftersom det ofta har krävts att studenten har fler än ett färdbevis när den pendlar över länsgränserna. Vi vill förenkla för studenterna och därför ska resenären inte behöva ha mer än ett kort, säger Mattias Brage, politisk sekreterare för Folkpartiet i Skåne.
Varför har detta inte gjorts tidigare?
– Det är så pass många aktörer som är inblandade i frågan, då tar det tid. Vi i regionen behöver alla tillsammans komma överens om hur stor rabatten ska vara också. Nu har vi kommit fram till ett gemensamt beslut och det är därför vi gör det nu, säger Mattias Brage.
Beslutet om ifall det ska genomföras i Skåne fattas på tisdag, men påverkar i så fall inte den nuvarande studentrabatten på 30 procent. Men för att det ska genomföras i andra län eller regioner, krävs att likalydande beslut tas där. Införandet ska i så fall ske till vårterminen 2015.

Samma krav som innan
– Vi tycker det här är positivt. Egentligen ville vi ha en högre procent men tillslut fick vi enas om en studentrabatt på 25 procent, säger socialdemokraten Stefan Svalö, 2:e vice ordförande i kollektivtrafiknämnden i Skåne.
Kraven för att ta del av studentrabatten kommer vara samma som tidigare – att du går en eftergymnasial vuxenutbildning på högskola, universitet eller annan vuxenutbildning som är studiemedelsberättigad av CSN. Det ska dessutom vara en studietakt på 22,5 högskolepoäng över en hel termin.

Med den nya rabatten ska till exempel en student som reser mellan Kristianstad och Karlskrona endast betala 1325 kronor i månaden. Idag kostar samma månadskort 1770 kronor.