Teknologkåren investerar i öl

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Teknologkåren vid Lunds tekniska högskola utökar sitt aktieinnehav i ölproducenten Brygghuset Finn. Något som möter kritik för att vara en dålig investering av studenternas pengar.

Björn Hansson, ordförande för Teknologkåren. Foto: Jens Hunt
Björn Hansson, ordförande för Teknologkåren.
Foto: Arkiv/Jens Hunt

Teknologkåren vid Lunds tekniska högskola, TLTH, valde 2011 att placera investeringar i Brygghuset Finn – ett Landskronabaserat ölbryggeri grundat av före detta teknologstudenter. Grundinvesteringen uppgick till 20 000 kronor och en procent av företagets aktier. Brygghuset Finn genomgick nyligen en nyemission – då utökade Teknologkåren sin aktieportfölj. Hur mycket pengar som investerades och vad studenterna har att vinna på detta, är Teknologkårens ordförande Björn Hansson förtegen om. Enligt honom tog kårens styrelse ställning till siffror från Brygghusets prospekt och tog därefter beslutet.
Hur mycket väljer ni att investera?
– Det är inget jag vill kommentera, säger Björn Hansson.

Tillåten investering
TLTH:s placeringspolicy säger att investeringar inte får ske i företag som ägnar sig åt av försäljning av tobak eller pornografi. Bolagen får inte heller syssla med kommersiell spelverksamhet. Men alkoholproduktion faller inte inom ramen för otillåtna investeringar.
– Policyn får stå för kårfullmäktige. Det är klart att man kan ha åsikter om den.
Vad tycker du om investeringen?
– Min personliga åsikt är inte det viktiga i det här fallet utan det som räknas är vad kårfullmäktige och medlemmarna tycker.

Oklar avkastning
Ordförande för Brygghuset Finns bolagsstyrelse är en tidigare heltidsarvoderad på Teknologkåren som satt år 2005.
– Det är inget mer än en gammal heltidare. Han har ingen direkt koppling till kåren i dagsläget, säger Björn Hansson.
Men det är inte alla överens om. En källa till Lundagård är kritisk mot investeringen och hur den har gått till.
– När jag fick höra om beslutet blev jag väldigt förvånad och ytterst tveksam då det kan vara jävighet, säger källan som menar att avkastningen är osäker:
– Det verkar inte vara snyggt skött. Man hävdar att det är en bra investering men själv får jag inte ihop siffrorna, utifrån sett ser det ut som att det enbart är en rolig grej. Roliga grejer kan man göra för sina egna pengar, men ska man investera studenternas pengar ska man vara försiktig.
En kritik som Björn Hansson är ovetandes om.
– Om det väcks kritik mot investeringen får vi ta ytterligare diskussion i styrelsen och kanske lyfta det till fullmäktige i höst, säger Björn Hansson.

 

Artikeln har korrigerats efter publicering.