De kom in

- in Nyheter
@Axel Vikström

Fem partier har studentrepresentation i kommunens nya fullmäktige. Moderaterna dammade av ungdomslistan och är bäst representerad med fyra kandidater.

Gunnar Brådvik från Folkpartiet. Foto: Arkiv/Jens Hunt.
Gunnar Brådvik från Folkpartiet.
Foto: Arkiv/Jens Hunt.

När Lunds nya kommunfullmäktige har sitt första sammanträde 23 oktober kommer åtta lundastudenter ta plats på bänken. Folkpartiets Gunnar Brådvik, som till vardags studerar nationalekonomi och tyska, ser ivrigt ser fram emot sitt kommande uppdrag.
– Det ska bli jätteroligt att komma igång med arbetet. Jag vill driva en politik som ökar moderniseringen av kommunen och ser till att kommunen blir bättre på att integrera internationella studenter.
Juriststudenten Björn Åhlin från Miljöpartiet ser inte särskilt positivt på valutgången, även om han själv blev invald som nummer sex på partiets lista.
– Det är väl få som är nöjda med valutgången som helhet, det känns sorgligt. Men det ska bli spännande att få börja påverka i kommunpolitiken. Jag kommer arbeta för att göra Lund till en miljösäker stad, säger han.

Fortsätter studera
Såväl Gunnar Brådvik som Björn Åhlin tänker fortsätta med studierna vid sidan av förtroendeuppdraget.
– Även om det tar upp mycket tid så är arbetet i kommunfullmäktige ”fritidspolitik”, säger Gunnar Brådvik.
– De flesta ledamöter arbetar vid sidan av uppdraget, så det kommer nog gå bra, säger Björn Åhlin.

Elin Gustafsson från Socialdemokraterna. Foto: Arkiv/Jens Hunt.
Elin Gustafsson från Socialdemokraterna.
Foto: Arkiv/Jens Hunt.

Moderat ungdomslista gav resultat
Bland de de fem partier som fick studenter invalda i fullmäktige är det Moderaterna som är bäst representerade med fyra ledamöter. Inför valet beslöt partiet att återintroducera en skild ungdomslista.
– Vi är nöjda med beslutet att ha två skilda listor. Återinförandet av listan resulterade i ökad aktivitet bland studenter och således hjälpte den oss att få ut maximalt av kampanjen, säger Moderaternas avgående kommunalråd Mats Helmfrid.
Elin Gustavsson, Socialdemokraternas enda invalda student, säger att hennes parti inte har några planer på att skapa sin egen ungdomslista.
– Vår valberedning arbetar med andra metoder för att få fram kandidater som representerar olika åldrar, bland annat har vårt ungdomsförbund SSU jobbat hårt för att 25 procent av kandidaterna ska vara under 35 år, säger Elin Gustafsson.
Mats Helmfrid säger att det är för tidigt att säga om Moderaterna kommer hålla kvar ungdomslistan vid nästa val.
– Det problematiska med studenter i fullmäktige är att alla kanske inte stannar kvar under hela mandatperioden. Det tar tid att komma in i arbetsprocessen innan man kan börja påverka och då är det synd om ledamoten flyttar bort under pågående mandat, säger Mats Helmfrid.

Fakta: Studenter invalda i Lunds Kommunfullmäktige vid kommunvalet 2014