Allting känns rätt med Napoleon

- in Spex

Boelspexet firade vuxenåldern med en återuppsättning av spexet Napoleon. En proffsig och festlig föreställning som blev absolut motsatsen till ett Waterloo, tycker Lundagårds recensent.

Ikväll är det premiär för Boelspexarnas uppsättning Napoleon. Boelspexarna är Lunds enda spex som bara har kvinnor på scen och spexet ”Napoleon” sattes upp första gången 1998 och valde att återuppföra det på grund av dess tidigare succé.

Spexets berättelse i ett nötskal: vi befinner oss i början av 1800-talet. Storbritannien har bestämt sig för att starta krig mot fransosernas Napoleon, eftersom han har blockerat te-importen vilket är en katastrof för britterna. Samtidigt åker en svensk delegation till Paris: skånsk-svenska prinsessan Desiree måste nu verkligen hitta en partner som kan bestiga tronen och den personen ska hittas i den franska huvudstaden. Med hjälp av spindeln i nätet Madame Arianne kommer prinsessan snart i kontakt med Napoleons vice-general Bernadotte som faktiskt längtar efter att bli viking i ett annat land. Men kan han verkligen uppfylla ”tjänsten som kung”? Det är mer än Napoleons öde som ska avgöras i Waterloo…

Berättelsen har alla ingredienser för ett roligt spex och det är exakt vad publiken får. Spexet tar av i en rasande fart och även om tempot dalar lite i slutet av första akten är det direkt tillbaka efter pausen för att inte försvinna före slutapplåderna. En lagom mängd ordvitsar utlovas, liksom referenser till allt från VM till riksdagsvalet.

Orkesterns spel och solosången imponerar. Kanske har Beethovens närvaro – visst var han i Paris samtidigt som Napoleon – bidragit till det? Karaktären Beethoven är nämligen inte bara en bra kompositör och dirigent utan också en duktig sångare. Det är en bra lägsta nivå bland alla skådespelare som sjunger allt från covers av Michael Jackson-låtar till svenska klassiker. Det gäller också Napoleon själv, som för övrigt beter sig mest som en bortskämd kille i yngre tioårsåldern med brädspel som fritidssysselsättning.

Boelspexarna verkar alltså mer än redo för helgens föreställningar – och för de kommande tjugo åren.

Att räkna under föreställningen: Hur många ABBA-referenser kan hittas?
Bara så du vet: Finlandssvenskar talar alltid i rim.
Frågan som man äntligen får svaret på: Varför har delfiner ingen päls?
Publikfavorit: Sociala medier-kärlekskuplett
Att fundera över: Vad skulle kunna vara ett anagram för ”Napoleon Bonaparte”?

Föreställningar:
PREMIÄR: fredagen den 17/10 kl. 19.00
Lördag 18/10 kl. 18.00
Söndag 19/10 kl. 16.00 & 19.00

Priser:
Medlem i Akademiska föreningen: 120 kr
Ordinarie: 160 kr

Biljetter finns på http://biljett.studentlund.se/

Text: Paula Dubbink
Foto: Lukas J. Herbers