Hemlös eller hipster

Halloween närmar sig, men temasittningar är inget ovanligt på universitetet oavsett tid på året. Det är alltid några kostymer som sticker ut mer än andra och Linnéa Berglund tvekar inför att man verkligen kan klä ut sig till vad som helst.

De dyker ständigt upp i din Facebookfeed, evenemangen som rekommenderas för dig eftersom någon av dina vänner ska gå. Nationskvällar, hemmafester, loppissöndagar, de flesta harmlösa och inte särskilt relevanta för den oinvigde. Men ibland kommer inbjudningar som får en att stanna upp lite, klicka sig vidare för att läsa mer om vad som menas.

Det hände mig för någon vecka sedan. En bekant hade anmält sig till en universitetsfest på ett annat universitet där temat var hemlös eller hipster.

Jag har funderat lite på hur en sådan fest skulle kunna se ut. Hur skulle snacket gå? ”Vilken fantastisk utklädnad, hade jag sett dig på stan hade jag aldrig gissat att du faktiskt har någonstans att bo”. Jag undrar om maten går i samma tema, blir gästerna ständigt påminda om hungern som gnager i maggropen? Avslutas kvällen med att ett glänsande pris för bästa kostym delas ut till den som skickligast gestaltat någon på samhällets botten? Finansieras festen genom pantburkar och om turen är framme, lite småpengar som hittas längst ner i plånboken?

Jag tänker också på hur det skulle kännas efteråt, när glasen är urdruckna och ljuset tänds. När deltagarna går hem och byter till hela och rena kläder, kammar håret och tvättar bort den påmålade smutsen. Ägnar de då en tanke åt dem utan möjlighet att låsa dörren om sig, som inte har något täcke att krypa ner under? De som tvingas ta tillflykt till tågstationer, trapphus och toaletter när det blir för kallt för att spendera natten utomhus.

Jag hoppas det. Helst önskar jag att du ägnar en tanke åt dem innan du väljer att göra en rolig grej av deras utsatthet. En utsatthet som du själv antagligen aldrig kommer tvingas bli en del av.

Det är både ledsamt och pinsamt att privilegierade, välutbildade ungdomar inte inser det bisarra i klä ut sig till hemlösa för att ha roligt. Tyvärr verkar tveksamma utklädnader inte vara helt ovanliga på universitetsfester. De som protesterar avfärdas som tråkiga och jag har hört meningen ”kan du inte ta ett skämt” yttras mer än en gång.

Saken är den att det inte är roligt, framför allt inte för dem som varje dag kämpar i utsatthet och mot fördomar. Om du inte drabbas är det inte din sak att avgöra om du får skämta om det eller inte, oavsett hur fyndig outfit du hittat.