Eva eller Bo-Anders?

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Eva Wiberg eller Bo-Anders Jönsson? Någon av dem blir din nästa prorektor.

Prorektor är efter rektor den mäktigaste befattningen på universitet. Till årsskiftet avslutar nuvarande prorektor Eva Wiberg sin period och en ny prorektor ska väljas. Men kanske sitter hon kvar.

Utfrågning i morgon
Beredningsgruppen har nämligen lagt fram Eva Wiberg och professor Bo-Anders Jönsson från Naturvetenskapliga fakulteten som förslag till universitetskollegiet, UK. I morgon torsdag är det utfrågning i UK och på måndag, den 24 november, ska universitetskollegiet rösta om vem de föredrar.
– Beredningsgruppen har varit enig om att vi ska gå efter kravprofilen. Den tillträdande rektorn Torbjörn von Schantz sa efter att han blev vald att han gärna såg en prorektor med större fokus på grundutbildningen, och det har vi tagit hänsyn till, säger Cecilia Skoug, studentrepresentant i beredningsgruppen.
– Det ska bli spännande att se hur det går på utfrågningen i morgon. Universitetskollegiets yttrande har stort inflytande i valprocessen, säger hon

Oskar Styf är ordförande för Lunds universitets studentkårer.  Foto: Jonas Jacobson.
Oskar Styf är ordförande för Lunds universitets studentkårer.
Foto: Jonas Jacobson.

Följt kravprofilen
Även Oskar Styf, ordförande för Lunds universitets studentkårer, sitter också med i beredningsgruppen.
– Vi har följt kravprofilen när vi bedömt kandidaterna och även försökt lyfta fram studentperspektiven.
– Båda dessa kandidater har jobbat mycket med frågor som rör grundutbildningen, vilket vi tycker är viktigt för en prorektor. Från studenternas sida förordade vi båda två, säger han.

Från början var det fem nominerade kandidater till posten. De som gallrats bort är professor Leif Bülow, från Lunds tekniska högskola, professor Eva Ekblad från Medicinska fakulteten och Per Johnsson från Samhällsvetenskapliga fakulteten.

Den 12 december väntas Universitetsstyrelsen utse den nye prorektor.