Med fokus på kvinnorna, eller?

- in Nyheter
@Beri Zangana

Hur ser situationen ut för kvinnor i slumområdet Kiberia i Nairobi? Det var huvudtemat när Utrikespolitiska föreningen på onsdagkvällen bjöd in Tobias Björk.

Med fem minuter kvar tills kvällens UPF-föreläsning ska börja känns det som att fler arrangörer från Utrikespolitiska föreningen är på plats än folk i publiken. Kvällens gäst är Tobias Björk som i flera år jobbat som lärare och drivit projekt för kvinnor i Kenya. Han ska tala om den svenska organisationen Power Womens vänner. En organisation som jobbar för att förbättra situationen åt kvinnor som drabbats av HIV i just Kenya.

Det lilla antalet som är på plats välkomnar Tobias Björk med en applåd. Han tar fram en några år gammal powerpoint och börjar med att ge en väl lång introduktion av Kenya. Västvärldens bild av Kenya, olika stammar i landet och inte minst det högaktuella ämnet ebola är några av de saker som tas upp.

Efter samtal om olika stammar i Kenya och landet generellt kommer han äntligen in på kvällens huvudtema, organisationen Power Womens vänner och situationen för kvinnor i slumområdet Kiberia som drabbats av HIV.
– HIV är en fråga om kön, där kvinnor blir mer påverkade än män. Det beror på att män har fler partners än kvinnor och på så vis sprider de sjukdomen. Genom detta sker en stigmatisering där män skyller sjukdomen på kvinnorna i Kiberia, säger Tobias Björk.

Det går inte att undgå hur Tobias Björk brinner för arbetet med kvinnorna i Kenya. Inte heller vilket jobb han och Power Womens vänner har gjort i Kiberia.

UPF bjuder in till en föreläsning med ett mycket intressant tema. Men föreläsningen i sig blir snarare intressant om man har ett djupare intresse för Kenya. Huvudtemat som Tobias Björk förväntades prata om och de analyser som kunde gjorts kring kvinnornas situation hamnade i skuggan av samtal som i stället fokuserade på en generell bild av landet.

Den sista kvarten öppnas det upp för frågestund. Föreläsningen drar inte över en minut och 20.15 lämnar det lilla antal som var på plats i Café Athén. Ingen verkade lämna missnöjd över att inte ha fått ställa sin fråga.