Plumpa bilder upprör prorektor Eva Wiberg

- in Nyheter

Satirsajten Akademikern publicerade bildmontage där prorektor Eva Wiberg ses festa med lättklädda kvinnor på nationsnattklubbar.
– Bilderna visar på dåligt omdöme, säger prorektor Eva Wiberg.

Bildmontagen som publicerades på Akademikern.
Bildmontagen som publicerades på Akademikern.

Under tisdagen publicerades ett inlägg på satirsajten Akademikern med ett antal bildmontage föreställande prorektor Eva Wiberg. Hemsidan består av humoristiska påhittade nyheter från Lunds studentliv, och inlägget publicerades efter att Eva Wiberg fått universiteskollegiets förtroende att fortsätta vara prorektor för Lunds universitet.

Bildmontagen skildrar vad som benämndes som en ”vild festkväll” och på bilderna är Eva Wiberg inklippt bland festande och lättklädda människor.
– Det här inlägget är så pass mycket under min nivå så jag vill avstå från en kommentar. Hela den här historien känns jobbig och solkig, säger Eva Wiberg.
– Jag kan inte på något sätt se att den ger uttryck för satir eller humor eller på något sätt är underfundig. Personligen tycker jag att fotomontagen enbart är plumpa och visar på dåligt omdöme, både upphovsrättsligt och publicistiskt, säger hon.

Önskar bort bilderna
Eva Wiberg har själv inte kontaktat de ansvariga bakom Akademikern och hon tänker inte göra det. Däremot uttrycker hon en stark önskan om att bilderna tas bort.
– Jag väljer att se detta som ett olycksfall i arbetet och utgår från att publicisten eller publicisterna tar sitt förnuft till fånga och plockar bort dessa bilder snarast, säger hon.

Robin Heed, en av grundarna till satirsajten Akademikern, säger först att han inte ser något konstigt i publiceringen. Han vill dock inte kommentera Eva Wibergs kritik då han själv inte ligger bakom inlägget utan hänvisar till skribenten. Skribenten har inte kunnat nås  för en kommentar.

Akademikern-Wiberg-printsc
Ytterligare bildmontage från Akademikerns sajt.

Under eftermiddagen den 26 november plockades inlägget bort från Akademikern.