Fler jurister är kvinnor – men fortfarande maktlösa

- in Nyheter

Kvinnorna dominerar juristutbildningarna – ändå härskar männen på maktpositionerna bland advokatbyråerna. Det visar en ny rapport från stiftelsen Allbright. 

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright. Foto: Pressbild.
Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright.
Foto: Pressbild.

”Juristerna är allt utom rättvisa”. Det är titeln på stiftelsen Allbrights senaste rapport. Stiftelsen arbetar för ett mer rättvist yrkesliv där de belyser avsaknaden av kvinnor på maktpositioner.
I måndags uppmärksammades det genom en studentaktion vid Juridicum där organisationen delade ut flyers angående kvinnors svårighet att ta sig upp på den juridiska maktstegen – trots att de dominerar utbildningarna.

Ger effekt
Stiftelsens VD Amanda Lundeteg har varit med vid undersökningarna och tror att det här kommer ge stor effekt på den juridiska arbetskulturen.
– Vi har gjort intervjuer där vi bland annat pratat med advokater, professorer och andra sakkunniga, som visar att det råder en oerhört konservativ kultur på byråerna. Det är en ”cowboykultur” där det är höga leveranskrav och krav på tillgänglighet som gör det svårt att kombinera familjeliv med arbetsliv.
Varför vill de ansvariga inte befordra kvinnor?
– Vi har pratat med flera delägare, och de är väl medvetna om frågan. En av delägarna på en av de listade byråerna tror inte att det kommer att lösa sig under hans tid på byrån. De känner alltså till problemet men saknar lösning på det. Det visar hur konservativ juristkåren är.
Varför har de inte gjort något åt saken?
– Jag tror att det krävs större engagemang att arbeta med frågorna. Vi har även kartlagt domstolsväsendet som haft en bättre syn kring det och som har jobbat strukturerat och målmedvetet samt uppnått resultat. De har inte kravet på den ständiga tillgängligheten som de andra har.
Hur kan juriststudenter vara med och påverka detta?
– Studenterna är väldigt viktiga då juristbyråer vill ha de bästa nyutexaminerade talangerna. Vill man visa sitt stöd för rapporten kan man som student bojkotta arbetsplatser som inte är jämställda, ställa frågor på arbetsintervjuer om hur könsfördelningen ser ut, vilka karriärvägar det finns att ta.
– Vill man som byrå ha den bästa kompetensen får man också se till att göra något åt saken.

Delade ut flyers
I Lund delade studenterna Ellinor Jönsson, Sanna Nilsson och Julia Holmberg ut flyers till förbipasserande studenter utanför Juridicum.
Sanna Nilsson, kontaktperson för Allbright vid Lunds universitet, tycker att studenternas närvaro är viktig.
– Det här är en bra grej för studenterna att visa sitt stöd. Det är något som kan påverka attraktionskraften, då juristbyråer söker färska, färdigutbildade studenter.

”Ska känna pressen”
Vidare hoppas Amanda Lundeteg på att det kommer ge samma effekt som tidigare med en bred spridning.
– Vi hade en liknade aktion i våras angående börsbolagen där vi delade ut rapporter till studenterna på ekonomprogrammet. Det spred sig till media och upprörda företagsledare hörde av sig till oss med arga telefonsamtal. Förhoppningsvis blir det samma effekt nu. Vi vill att byråcheferna ska känna pressen.

AllBrights lista över de tio största advokatbyråerna i Sverige. Andel kvinnor på respektive byrå i procent.

  1. Gärde Wesslau, 22 %
  2. Glimstedt, 18 %
  3. MAQS Law Firm, 18 %
  4. Vinge, 15 %
  5. Delphi, 14 %
  6. DLA Nordic, 12 %
  7. Wistrand, 12 %
  8. Lindahl, 12 %
  9. Mannheimer Swartling, 11 %
  10. Setterwalls, 11 %