Maxad forskning

- in Nyheter
@Casper Danielsson

I nordöstra Lund färdigställs forskningsanläggningen Max IV. I dag gjorde forskningsminister Helene Hellmark Knutsson sitt första besök.

Hellmark Knutsson hälsades välkommen in på de annars förbjudna områdena på Max IV. Foto: Annika Skogar
Hellmark Knutsson hälsades välkommen in på de annars förbjudna områdena på Max IV. Foto: Annika Skogar

Sveriges minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson utbrister lågt:
– Oh, that’s very cool.

Helene Hellmark Knutsson får tillsammans med universitets rektor Torbjörn von Schantz en rundtur runt Lunds snart färdigbyggda forskningsanläggning Max IV. Direktör Christoph Quitmann är guide för turen och är så pedagogisk som möjligt.
– Hänger du med? Man får anstränga sig lite för att förstå. Men jag är jätteintresserad, säger Helene Hellmark Knutsson när vi rör oss runt den stora anläggningen.

Invigning i sommar
Lunds nya Max IV-laboratorium börjar ta form. Till midsommar 2016 ska forskningsanläggningen stå klar och vara redo att köras igång.På Max IV kommer elektroner kunna accelereras till nära ljusets hastighet för att kunna studera strukturella och elektroniska egenskaper i olika material.
– Osynliga saker kommer kunna göras synliga på Max IV. Anläggningen kommer exempelvis kunna användas till att utveckla medicin som hejdar eller skyndar på tillväxt i kroppen, säger Christoph Quitmann direktör för MAX IV-laboratoriet.

Han ger ännu ett exempel:
– Träet på Skeppet Vasa togs hit och analyserades. Det hade börjat vittra sönder. Det kunde tas reda på varför det hände och vad man skulle göra för att få träet att hålla i framtiden.
– Max IV är världens starkaste ljuskälla. Det här är världens tuffaste ställe, säger Christoph Quitmann.

Minister gästade
Helene Hellmark Knutsson var imponerad under sin rundvandring.
– Det är otroligt roligt att Sverige kan ha tillgång till en sådan här anläggning. Det här en fantastisk investering, säger Helene Hellmark Knutsson.

Max IV:s direktör Christoph Quitmann var guide för rundturen Foto: Annika Skogar
Max IV:s direktör Christoph Quitmann var guide för rundturen
Foto: Annika Skogar

Mycket pengar på forskning
Men det var också en dyr investering. Sverige är ett av de länder i världen som lägger mest pengar på eftergymnasial utbildning och forskning inom högskolan, såväl per student som en andel av BNP. Det visar nya siffror från OECD. Och mer än hälften av dessa investeringar läggs på forskning.
– Denna satsning ska stärka oss ur forsknings- och ubildningssynpunkt. Vi kan nu fortsätta hävda oss som en forskningsnation. Här kan akademin möta samhället och studenter som kan bidra till forskningen, säger Helene Hellmark Knutsson.

Studenter involverade
Max IV-laboratoriet ska nämligen bli en viktig del av utbildningen för Lunds universitets studenter. Förra året avlade hela 50 doktorander sin doktorsexamen via Max IV.
– Vi vill kunna erbjuda forskning inom nya fält och stärka banden med universitetet. Det finns många intressanta projekt som för ingenjörer, bland annat. Vi vill samarbeta på alla fronter, säger Max IV:s direktör Christoph Quitmann.
– Max IV kommer också att locka världsledande professorer som senare kan lära ut sina kunskaper.
Kan Max IV fixa ett nobelpris till Lunds universitet?
– Vi kommer att locka de bästa forskarna i världen. Och sedan, någon dag, skulle vi nog kunna vinna ett nobelpris, säger Christoph Quitmann.

Lunds universitets nye rektor Torbjörn von Schantz höll sig i bakgrunden under rundturen, men stämmer in i hyllningskören.
– Max IV är en drömanläggning. Den kommer att betyda enormt mycket för Lunds universitet. Den är en magnet för uppmärksamhet från både forskare och studenter. Det kan ge ett vetenskapligt genombrott, säger han och avslutar:
– Jag hoppas på ett nobelpris.