Vassa biss och vågade vändningar

- in Recension, Spex

En supergod påve mot en självgod påve slåss om spiran när Jesperspexet sätter upp Den stora Schismen. Fyndiga sånger och aktuella vitsar ger ett roligt och effektivt spex, tycker Lundagårds recensent.

Jesperspexet bjuder på en historielektion för att fylla kunskapsluckor om den stora grejen på 1300-talet: påve-schismen. När en fransk påve utses samtidigt som en italiensk påve tillträder får de båda tävla om vem som är heligast. Påven som är mest påve ett år framåt får sitta kvar. Om inte någon av dem skulle ”råka dö en naturlig död”, det vill säga.

En estetiskt spännande epok och dekor och kostym håller en hög standard. Att som spexare skämta om kyrkan år 2014 känns lite som att sparka in öppna dörrar. Men gliringar om svenskt försvar och ordvitsar på smartphones-tema spetsar manuset.

Det är sällan spexmanus lyckas överraska med oväntade vändningar. Men lagom till pausen kommer tanken ”Det var otippat”. Genom att våga tänka nytt och hålla scenerna korta vinner föreställningen pluspoäng och håller förutsägbarheten fjärran.

Komiska tilltag som bibelvers-battle och en stel påvevinkning är höjdpunkter som tyvär inte planteras och får mogna. Här finns en stor potential men föreställning slår inte ut i full blom. Det är lite som att åka skidor, en långsam väg upp till toppen men därefter svischar man snabbt ner.

Däremot visar Jesperspexarna på brillianta, ja föredömliga, omtag på sina kupletter. De så kallade biss är riktigt fyndiga och i stor kontrast till ursprungskupletten.

En klassisk miss är för många trådar som tar evigheter att fläta samman till slutet. Jesperspexet avvecklar sina trådar hastigt och lustigt, även om det kanske inte fanns så mycket att fläta. Lösningen var kanske inte den snyggaste. Men pluspoäng för en kvick och effektiv slutscen. Otippat effektiv.

Bästa kostym: Claudia Auditore.
Bästa kuplett: Storzas hämndbegär
Bästa biss: Wail-offen efter den suptilt burdus acapellan i akt 2.
Bästa replik: ”Heliga män ljuger inte. Så eftersom du säger att du är helig ljuger du inte.”
Bonus: Riktigt snyggt scenbyte på väg till Avignon

Text: Josefin Wennang
Foto: Lukas J. Herbers

Jesperspexarna ger ”Den stora schismen”

  • Var: Stora salen, AF-borgen, Sandgatan 2, Lund
  • När: 6:e februari kl 19 URPREMIÄR
    7:e februari kl 15
    13:e februari kl 19
    14:e februari kl 19
  • Pris: 120 kronor för Studentlundsmedlem, 160 kronor för ordinarie. Biljetter kan köpas i Studentinfo och på Studentlund.