DEBATT: ”Regeringen ändrar forskningspolitiken i smyg”

- in Debatt

Regeringen premierar inte den bästa forskningen när de ändrar i budgetpropositionen. Det skriver moderata riksdagsledamoten Betty Malmberg i en debattartikel.

Sverige är ett av de länder i världen som satsar mest på forskning. Under alliansregeringen var satsningarna på området rekordhöga och tack vare att det än så länge är alliansens budget som gäller, är det årliga tillskottet till forskning och innovation i år, 8 miljarder högre än det var 2009. Det motsvarar en ökning på 26 procent.

Regeringens stora förändringar i budgetpropositionen innebär dels att de drar ned på de särskilda anslag som aviserats för att universitet och högskolor ska kunna rekrytera framstående forskare. Något som fick Vetenskapsrådet att snabbt trycka på stoppknappen för nya ansökningar. Dels valde man att frångå en viktig princip i alliansens forskningspolitik, nämligen att premiera den bästa forskningen. Systemet infördes redan 2010 och innebar att man lade fast en modell för att omfördela medel till forskning av hög kvalitet, baserad på indikatorerna citeringar och publiceringar samt externa anslag. I fjor var det 2,4 miljarder kronor som låg i omfördelningspotten, men i år 0 kronor.

Ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S), medger, som svar på en skriftlig fråga, att någon omfördelning baserad på kvalitet inte har gjorts, och hon skyller på tidsbrist.

Detta är en pinsam bortförklaring, inte minst med tanke på att modellen redan har varit i bruk sedan fem år. Gör omfördelningen då någon skillnad? Ja, för det enskilda lärosätet spelar det naturligtvis roll samtidigt som staten visar att vi vill ha ökat fokus på kvalitet i forskningen. Tack vare att det är alliansbudgeten som gäller för 2015 rättades också S/MP-regeringens tillkortakommanden till. För Lunds universitet innebar det att de fick ett extra tillskott med drygt 2,6 miljoner kronor.

BettyMalmbergI sitt svar påtalar Hellmark Knutsson (S), behovet av långsiktighet och talar om tioåriga forskningsperspektiv där spelreglerna ligger fast oavsett mandatperiod och politisk majoritet. Visst låter det bra, men det klingar oerhört falskt då S/MP-regeringen nu har visat att de tar sig friheten att ändra i gällande ramverk så fort de får chansen.

 

Betty Malmberg
Moderaterna
Riksdagsledamot i utbildningsutskottet