Historiskt vingslag för Griparna

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Universitetets ishockeylag LTH Griparna har haft en tung start på säsongen – men nu verkar det ha vänt. I söndags tog laget en historisk seger mot KTH Hockey i den Svenska universitetsligan.

Lunds universitets ishockeylag LTH Griparna har fått en historisk fjäder i hatten. Laget åkte till Stockholm och slog de regerande mästarna från Kungliga tekniska högskolan, KTH, på bortais – som första lag någonsin i den Svenska universitetsligan.
– Nu har man ett bra leende på läpparna. KTH var kaxiga inför matchen och sa att de skulle plocka hem mästerskapet i den matchen – men vi fick sätta dit dem. Det förtjänar de. Stämningen på bussen hem var riktigt härlig, säger Adam Eidenvall, lagledare och lagkapten för LTH Griparna.

Adam Eidenvall, lagkapten för LTH Griparna. Foto: Arkiv/Lukas J. Herbers.
Adam Eidenvall, lagkapten för LTH Griparna.
Foto: Arkiv/Lukas J. Herbers.

På gång efter trög start
Efter en trög start på säsongen för LTH Griparna med två raka förluster, verkar laget nu ha hittat formen och tar kliv i tabellen. Segern mot KTH innebär att Universitetsligan är helt öppen. Förutom just KTH, slåss LTH Griparna med universitetslag från Högskolan i Jönköping och Chalmers.

I potten ligger ett whiskyfat från Mackmyra.
– Nu börjar stämningen triggas upp. Det var ingen som trodde att vi skulle vinna mot dem borta, men nu har det öppnat upp serien helt, säger Adam Eidenvall och fortsätter:
– Alla lag har slagit varann och alla har en chans att ta hem whiskyfatet, även om jag tror att det skulle passa bäst i Lund.

Har flest besökare i kommunen
Studentidrott i Lund har inte direkt traditionen av att locka till folkfest. Men Griparnas hemmamatcher är något utöver det vanliga. Laget innehar kommunrekordet i antal besökare på en ishockeymatch: Hela 430 besökare.
– Vi har ett bra samarbete med ESN Lund som får utbytesstudenter att gå på matcherna. Efter matcherna är det skridskodisco och det blir lite av ett event. Folk kommer dit för att kolla hockey, åka skridskor och dricka öl. Det blir riktigt bra stämning, säger Adam Eidenvall och nämner lagets hejarklack ”Förgriparna”:
– De bidrar till hela stämningen på läktaren. Roligare hejarklack finns det inte spela inför, skrattar han.

Dålig hjälp från kommunen
Men trots det stora intresset får laget dålig hjälp från kommunens håll. Laget har fått en istid i veckan för att förbereda sig.
– Vi har en stående skittid i veckan som kommunen har gett oss: På torsdagar vid 22.15. Då är det rätt svårt att komma upp till föreläsningen vid 08 morgonen efter. Torsdagar är också en rätt bra utgångsdag, säger Adam Eidenvall och fortsätter:
– Vi har slagit besöksrekord och gör mycket för kommunens hockey, men kommunen är väldigt låst i sina tider.

Nu laddar laget om. Den 28 mars gästar HJ Hockey från Högskolan i Jönköping Lunds Ishall, en match som är viktig för LTH Griparnas fortsatta mästerskapschanser. Just nu skuggar laget tvåan KTH, men med en match mindre spelad.
– Nu ska vi bara slå dem också, sen är vi igång, säger Adam Eidenvall.

Matchen spelas den 28 mars vid 18.30 och eventet till matchen hittar ni här.