Lundastudent årets samhällsutvecklare

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Hallå, där… Maria Lindqvist, student vid Lunds tekniska högskola och vinnare av studentpriset Årets samhällsutvecklare.

Priset Årets samhällsutvecklare delas ut av företagen Sweco och Skanska till studenter som läser till civil- och högskoleingenjör. Tävlingen gick ut på att deltagarna skulle presentera en idé på hur man kan skapa Sveriges mest hållbara skola.

Årets vinnare heter Maria Lindqvist. Hon studerar till civilingenjör i lantmäteri vid Lunds tekniska högskola och presenterade en idé om en skola som aldrig stänger.
– Vår idé var att bygga skollokaler som skulle kunna användas dygnet runt. Föreläsningssalarna ska vara biosalong på kvällarna, matsalen ska vara restaurang och man ska kunna odla på skolgården. I stora drag handlade det om att bygga en hållbar skola, säger Maria Lindqvist.

Hur skulle en sådan här idé utveckla samhället?
– Det är bra att maximera användandet av lokaler – och det är troligtvis ett sådant samhälle vi går emot.

Hur ser du på samhällets fortsatta utveckling?
– Jag tror att vi går mot ett samhälle där vi inte använder oss lika mycket av bilar. Vi kommer bli ett cykelsamhälle, som i Köpenhamn. Men det handlar också om ett helhetstänk. Att kunna bygga mer kollektivt, miljövänligt och med material som går att återvinna.

Nu när du har vunnit det här priset – hur går du vidare?
– Jag skulle vilja jobba med bostadsutveckling i storstadsområden. Då handlar det om att bygga smartare och kunna utnyttja mindre yta. Bland annat att kunna bygga på höjden.

Som på AF Bostäders Bokompakt?
– I storstäder som Stockholm och Göteborg finns många olika byggregler man måste ta hänsyn till, vilka kan vara problematiska när man bygger stort och högt. Det handlar snarare om att bygga hållbart. Men i Lund och Bokompakt är de definitivt på rätt väg.

Priset som Årets samhällsutvecklare gav dig 10 000 kronor i prispengar och två veckors praktik på företagen Sweco och Skanska. Vad är bäst?
– Praktiken, helt klart. Företagen vill anpassa sig efter mig. Jag kommer att få träffa väldigt många intressanta människor. Jag kommer kunna vara med och lyssna nu under de här veckorna, för att kunna påverka och förändra i framtiden.

Motiveringen till Maria Lindqvist som Årets samhällsutvecklare 2015
Denna person visar ett stort engagemang för det framtida samhället som vi alla kommer att leva i, har ett stort driv, och är väldigt inspirerande som ledare. Personen har även varit lyhörd och sett alla intressenter som medtävlande. Personen har påvisat på hållbara kreativa lösningar under alla delar av tävlingsprocessen. Här har vi en riktig visionär och idéspruta som med all sannolikhet kommer att utveckla och förändra samhällen till det bättre i framtiden.