De föreslås leda Lunds studenter

Samhällsvetarkårens nuvarande ordförande Linnea Jacobsson och Medicinska föreningens före detta ordförande Cecilia Skoug är nominerade till presidiet för Lunds universitets studentkårer.

Lunds universitets studentkårer, Lus, ska välja nytt presidium. Valberedningen nominerar Linnea Jacobsson och Cecilia Skoug.

Linnea Jacobsson är ordförande för Samhällsvetarkåren och representerar även Socialdemokraterna i grundskolenämnden i Malmö stad.
– Det är jättefint att få bli nominerad, men vi får se hur det går på tinget.
Hur känns det att bli nomienrad med Cecilia Skoug?
– Det är bra. Hon var heltidare innan mig, så vi har inte hunnit jobba så mycket ihop. Men hon verkar bra, säger hon.
Vilka frågor vill du driva?
– Huvudfrågorna får bli vad kårerna säger. Till skillnad från fakultetskåren så handlar Lus mer om att få ordförandekollegiet att fungera och att ha kloka diskussioner så att vi kan få enade linjer om hur utbildningsbevakningen ska ske, säger Linnea Jacobsson.

Cecilia Skoug och Linnea Jacobsson är nominerade till Lunds universitets studentkårers presidium. Foto: Arkiv/Privat
Cecilia Skoug och Linnea Jacobsson är nominerade till Lunds universitets studentkårers presidium. Foto: Arkiv/Privat

Vill mer
Cecilia Skoug är studentrepresentant i Universitetsstyrelsen och sitter även med i Lus styrelse. Förra året var hon ordförande för Medicinska föreningen.
– Jag är glad över att över att bli nominerad, och det känns som att jag kommer kunna komma bra överrens med Linnea också.
Är du redo att bli heltidare igen?
– Ja, jag har inte riktigt kunna släppa utbildningspolitiken. Jag känner att jag vill köra ett år till med detta.
Vilka frågor vill du driva?
– Det är flera, men jag vill gärna arbeta vidare med jämställdhetsfrågan och högskolepedagogiken på universitetet, säger hon.

Bra team
Vilka som blir nästa Lus-presidie avgörs på Lus ting den 14 april. Fram till 6 april kan vem som helst motkandidera.
– Alla sökanden var bra, men vi tror Linnea Jacobsson och Cecilia Skoug är det team som funkar bäst, säger valberedningens ordförande Nikolas Pieta Theofanous.
– Vi har inte frågat vem av dem som vill vara ordförande respektive vice ordförande, utan det är upp till tinget att välja, säger han.

Valberedningens ordförande Nikolas Pieta har tidigare varit kritisk till att få kårer utsett representanter till valberedningen. Det har förbättrats och i dagsläget är det bara två kårer som inte är representerade i valberedningen.

Övriga förtroendeposter som väljs av Lus kan hittas här och sökas fram till 17 april.