Flytten från Villan försenad

- in Nyheter

Sent förra våren bestämdes det att studentföreningarna i Helsingborg skulle flytta ut från Villan till förmån för nya och större lokaler. Flytten skulle stå klar i sommar – men har nu blivit uppskjuten.

– Vår ursprungliga tanke var sommaren 2015, men det var innan vi sett huset och visste vad som behövde göras innan studentföreningarna kunde flytta in, säger Peter Arvebro, näringslivsutvecklare på Helsingborgs stad.

I Villan huserar i dag de flesta av Campus Helsingborgs studentföreningar, men den är både trång och svårrenoverad. Därför välkomnades kommunens förslag att studentföreningarna skulle ta över lokaler som tidigare var församlingshem på Furutorpsgatan.

Cicilia Carlsson är ordförande för Stampus i Helsingborg. Foto: Arkiv/Carl-Johan Kullving
Cicilia Carlsson är ordförande för Stampus i Helsingborg.
Foto: Arkiv/Carl-Johan Kullving

Måste byggas om
Men det preliminära inflyttningsdatumet var satt innan de inblandade visste vilket ombyggnadsbehov de nya lokalerna hade. De måste läggas ett nytt ventilationssystem, bygga ett kök och göra det möjligt att ha en publokal där.
– Det är inte så mycket en försening, som en justering. Sommaren 2015 var ett riktmärke, en förhoppning. Nu är vi vet vad som behöver göras har vi kunnat sätta ett mer troligt datum, säger Peter Arvebro.

Stampus ordförande Cicilia Carlsson är inte heller överraskad av att flytten behöver senareläggas.
– Vi visste att sommaren 2015 bara var ett preliminärt datum eftersom vi satte det innan projekteringsmötena drog igång. Det är en lång process med många konsulter inblandade och vi förstod att det kunde ta längre tid, säger Cicilia Carlsson.

Behöver inte vara negativt
Eftersom flytten i stället kommer att ske under terminen kommer det att påverka studenterna som måste genomföra flytten samtidigt som de studerar, men Peter Arvebro tror inte det behöver vara något negativt.
– Det hade varit smidigare på sommaren men det är ingen stor verksamhet. Många studenter åker ändå hem på sommaren eller har sommarjobb och då hade  det varit svårare att flytta. Vi kör en intensiv flyttvecka under terminen i stället, säger Peter Arvebro.

Stampus var inställda på att flytta under sommaren, men bortsett från att verksamhetsplanen måste ändras skapar framflyttningen enligt föreningen egentligen inga problem. Huvudsaken är att flytten blir av.
– Det känns jättebra. Det är redan kanonfint men nu kommer det bli ännu bättre, säger Peter Arvebro.