Spänningsdrypande debut

- in Nyheter
dränkt
Dränkt – Frida Andersson Johansson (Stimpla Publishing)

LITTERATUR DränktFrida Andersson Johansson (Stimpla Publishing)

Hur gör man för att bryta den där isen, från att vara precis som alla andra till en publicerad författare? Frida Andersson Johansson är visserligen journalist i grunden, redan publicerat två e-noveller samt medverkat i en novellantologi. Kanske hade hon bara en tunn hinna att spräcka över sig, för att få ut debutboken.

Dränkt är en fastnaglande spänningsroman, svår att släppa ifrån sig och lätt att ta sig igenom. Huvudpersonen i berättelsen är Unn, en 28-årig tjej som inte riktigt vet vad hon vill med livet och därmed mycket lätt att känna igen sig i. Hon trevar sig fram och försöker bokstavligen hålla sig själv över ytan.

Boken utspelar sig till största del i en av Stockholms avlägsna söderförorter: Segeltorp. Runt omkring i området börjar olyckor relaterade till vatten och de olika lokala vattendragen bli allt mer frekventa. Efter att ha stött på en märklig man med lysande ögon och allvetande blick börjar mystiken tätna i Unns liv. Hennes förflutna och nuet börjar vävas ihop på ett obehagligt sätt och Unn ömsomt spjärnar emot, ömsomt skyndar på processen.

Hennes klippa över den böljande galenskapen är bästa vännen Jessika, som stöttar henne i alla situationer. Men ju längre boken går desto svårare blir det för Unn att fortsätta berätta allt för Jessika, vissa grejer är bara för konstiga.

Frida Andersson Johanssons roman Dränkt är ingen bok som avslutas efter hälften. Utan att glida ifrån berättelsen i självälskande formuleringar, vilket är lätt hänt för orutinerade författare, suger det höga tempot fast läsaren och håller kvar greppet till sista sidan. Ordvalet är ibland så träffande och äckligt att det sänder kalla kårar upp längs ryggraden. Det är just här som debutantens is bryts – texten når fram utan överflödiga beskrivningar och läsaren eskorteras smidigt från sida till sida.

Inslagen av fornnordisk mytologi bidrar till den tunga, ödesmättade stämningen som präglar boken, och jag kommer på mig själv med att googla olika begrepp inom nordisk folktro för att komma närmare svaret till bokens gåta.

Dränkt är en stark debut och ett tillskott i spänningsromanernas värld. Den blandar nu och då, galenskap och realism, på ett sätt som får mig att snegla lite extra på de små och stora vattendrag jag passerar i min vardag.