Luncha på parkeringen

- in Studentliv

För tredje året i rad står det rödvita matstånd uppradade på Mårtenstorget i centrala Lund. Fram tills på lördag går det att njuta av klassiska maträtter från över ett dussintal länder. På menyn står allt mellan jordgubbsfudge och krokodilburgare.  

Den internationella matmarknaden som just nu breder ut sig över Mårtenstorgets parkering bjuder på kulinariska upplevelser från många av västvärldens hörn. International street market har sedan 2008 figurerat i olika skandinaviska städer. Idag turnerar marknaden runt i 25 olika städer i Sverige och Danmark mellan april och oktober varje år.

Igår var marknaden välbesökt mitt på dagen. Många studenter ratade falafeln och åt en lite annorlunda lunch. Klassiska rätter från europeiska länder finns att köpa och även mer långväga mattraditioner från USA och Australien.

 

Vincent Castela från Paris och hans kolleger lagar klassisk fransk mat, bland annat Dijonkyckling och Ratatouille . – Det här är min första turné med matmarknaden, men mina kolleger har varit här flera säsonger. Och så är det min första resa till Sverige! Jag vet inte hur stort Lund är, hittills har jag bara sett de centrala delarna, men det är väldigt fint. Foto: Jens Hunt.
Vincent Castela från Paris och hans kolleger lagar klassisk fransk mat, bland annat Dijonkyckling och Ratatouille .
– Det här är min första turné med matmarknaden, men mina kolleger har varit här flera säsonger. Och så är det min första resa till Sverige! Jag vet inte hur stort Lund är, hittills har jag bara sett de centrala delarna, men det är väldigt fint.
Foto: Jens Hunt.
Isolde Althini pluggar svenska och Dylan Flucher pluggar humanekologi i Lund. De har valt att lunch från ett av marknadens franska matstånd. Isolde: Jag äter ratatouille och rostade potatisar, det är jättegott. Dylan Flucher är från Frankrike från början och har lite att jämföra med hemifrån. Dylan: Jag äter Tartiflette. Det är en sorts potatisgratäng med bacon i och är väldigt typiskt franskt. Det är lika gott här som i Frankrike tycker jag. Foto: Jens Hunt.
Isolde Althini pluggar svenska och Dylan Flucher pluggar humanekologi i Lund. De har valt att lunch från ett av marknadens franska matstånd.
Isolde: Jag äter ratatouille och rostade potatisar, det är jättegott.
Dylan Flucher är från Frankrike från början och har lite att jämföra med hemifrån.
Dylan: Jag äter Tartiflette. Det är en sorts potatisgratäng med bacon i och är väldigt typiskt franskt. Det är lika gott här som i Frankrike tycker jag.
Foto: Jens Hunt.
Med engelsk fudge som specialité har Klaus Stöttwig varit med i Lund alla tre gånger de varit här. I England gör de 120 olika sorters fudge, för att sedan ta med sig favoriterna till Sverige. – Det är jättekul att vara här, människorna är väldigt vänskapliga och vi har många återkommande kunder. Många studenter här som inte är från Lund säger att de kommer ihåg oss från Luleå, Göteborg eller Stockholm. Jag brukar tipsa om nougatfudgen som är min favorit. Foto: Jens Hunt.
Med engelsk fudge som specialité har Klaus Stöttwig varit med i Lund alla tre gånger de varit här. I England gör de 120 olika sorters fudge, för att sedan ta med sig favoriterna till Sverige.
– Det är jättekul att vara här, människorna är väldigt vänskapliga och vi har många återkommande kunder. Många studenter här som inte är från Lund säger att de kommer ihåg oss från Luleå, Göteborg eller Stockholm. Jag brukar tipsa om nougatfudgen som är min favorit.
Foto: Jens Hunt. 
Kajsa Witthuhn står och väljer mellan fudge i alla regnbågens färger. Hon är klar med sin kandidat som civilingenjör i systemteknik vid LTH men bor fortfarande kvar i Lund. – Jag har hört folk prata om marknaden och sett eventet på facebook också. Jag har sett den i Karlskrona en gång också, där jag kommer ifrån. Innan de kör vidare ska jag hit igen med några kompisar hade jag tänkt, det finns så mycket att smaka. Foto: Jens Hunt.
Kajsa Witthuhn står och väljer mellan fudge i alla regnbågens färger. Hon är klar med sin kandidat som civilingenjör i systemteknik vid LTH men bor fortfarande kvar i Lund.
– Jag har hört folk prata om marknaden och sett eventet på facebook också. Jag har sett den i Karlskrona en gång också, där jag kommer ifrån. Innan de kör vidare ska jag hit igen med några kompisar hade jag tänkt, det finns så mycket att smaka.
Foto: Jens Hunt.