Studenten ville skydda CMES

Studenten Ivan Goncharenko ville skydda Centrum för Mellanösternstudier från att bli en anti-israelisk plattform. Därför uppmärksammade han Israels ambassadör om kurslitteraturen.

Det har stormat kring kursen MOSA20: Israeli-Palestine Conflict: History, Development and Alternative Solutions på Centrum för Mellanösternstudier de senaste dagarna. Kritiken från Israels ambassadör till Lunds universitet kom inte som ett brev på posten.

Många droppar små under läsåret gjorde att studenten Ivan Goncharenko till slut kände sig tvungen att agera.
– Jag vill inte göra det här till en skandal – jag älskar Sverige och jag har ingenting emot Centrum för Mellanösternstudier. De har fantastiska professorer, men vissa av föreläsarna är politiska aktivister och det vill jag inte betala för. Jag vill ändra kursen för att jag tycker det är viktigt att centret inte skadas, säger Ivan Goncharenko.

Ivan Goncharenko studerar en master vid Centrum för Mellanösternstudier. Foto: Provat
Ivan Goncharenko studerar en master vid Centrum för Mellanösternstudier.
Foto: Provat

Ihopkopplad med flyktingläger
Det började redan vid de första veckorna på masterutbildningen. Ivan Goncharenko reagerade på att föreläsare fokuserade på ”Israels ockupation och kolonisering” och förnekade att det fanns riktig antisemitism i Europa i dag. Detta hörde föreståndare för Centrum för Mellanösternstudier, men sade inte emot, enligt Ivan Goncharenko. En annan föreläsare benämnde Israel som ”den zionistiska ockupationsmaskinen”, utan att någon reagerade under föreläsningen.

Under ett upprop till en av kurserna svarade Ivan Goncharenko att han kom från Jerusalem, varpå läraren direkt började fråga om han var familjär med några närliggande palestinska flyktingläger.
– Varför kopplade hon ihop mig med ett flyktingläger inför hela klassen? Flera andra studenter reagerade också på det, säger Ivan Goncharenko.

”Akademisk ohederligt”
När det var dags att välja nya kurser i mars kollade Ivan Goncharenko kursutbudet och blev chockad över att kurslitteraturen till kursen MOSA20 var så ensidig. Han valde en annan kurs, men kunde inte släppa kursplanen för MOSA20.
– Kursböckerna är värda att läsa, men det blir fel när de bara representerar en sida. Att kurslitteraturen bara består av dem är inte rättvist, det är akademisk ohederligt, säger Ivan Goncharenko.
– Alla länder kan göra fel och ska kunna kritiseras och Israel är inget undantag. Men akademien kan inte exkludera den israeliska rösten och bli en plattform för anti-israelisk propaganda, säger Ivan Goncharenko.

Inte bara Israel-Palestina
Ivan Goncharenko skrev ett brev till rektor Torbjörn von Schantz i mars men fick inget svar. Därför valde han att även skicka ett brev till Israels ambassadör.
– Jag tycker det är konstigt att Centrum för Mellanösternstudier gett Israel och Palestina så mycket uppmärksamhet under läsåret. Hittills har vi varken haft kurser om Iran, Irak, eller något annat arabiskt land, men däremot flera som tar upp Israel-Palestina, säger Ivan Goncharenko och fortsätter:
– Sen borde någon ha sett över kurslitteraturen mer grundligt innan kursen startade. Jag har läst alla böckerna på litteraturlistan när jag studerade på Hebrew universitetet i Jerusalem, och vet att de är ensidiga.

Stora problem med kursen
Även studenter som läser kursen har reagerat på dess innehåll, och delar inte kursledningens syn på att ingen klagat.
– Kursansvariga Nina Gren har inte frågat några studenter som går kursen om vad vi tycker, vilket är märkligt. Det är en del studenter som känner oro i kursen, säger studenten David Nri, som läser MOSA20 just nu.
– Men det är orättvis kritik från studenten som inte gått kursen och jag tycker det var onödigt av den israeliska ambassadören att kritisera kurslitteraturen, säger han.

Byt kursnamn
David Nri menar att Israel-Palestinakonflikten har många sidor som måste belysas.
– Det fanns ett israeliskt perspektiv med i kursen eftersom en av föreläsarna var israel. Detta är en väldigt komplex fråga som behöver belysas från flera olika perspektiv, säger David Nri.
– Det är problematiskt när alla utom en av föreläsarna har skrivit under BDS (den internationella kampanjen Bojkott, desinvestering och sanktioner mot Israel, reds. anm.). Detta får kursen att verka, rätt eller fel, att åtminstone se ensidig ut.
Vad borde förändras i kursen?
– Bjud in en större bredd av föreläsare. Eller, som centrumföreståndare Leif Stenberg framfört, byta ut delar av kurslitteraturen.
– Eller så byter de titel på kursen, till till exempel ”Critical Approaches to Palestine”. Kursnamnet skapar så mycket problem eftersom ”History, development and alternative solutions”  är så kraftigt omstridda. Att företräda argumenten för dem till allas tillfredsställelse är väldigt svårt, speciellt när de de olika parterna inte gått kursen, säger David Nri.

Klicka här för att läsa hela kursplanen.