Minnesstund hålls efter dödsolyckan

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Campus Helsingborg och Samhällsvetarkåren har hållit krisgruppsmöte efter nattens dödsolycka i samband med nollningen i Helsingborg. Under eftermiddagen anordnas en minnesstund i Gustav Adolfs kyrka.

En 21–årig student dog under natten till fredag efter att ha fallit från en balkong på tredje våningen på Bryggaregatans studenthem. Olyckan skedde i samband med en förfest inför kvällens nollningsaktivitet och flera andra fester pågick samtidigt i studenthemmet.

Många på plats
Det var många personer på plats i studenthemmet när olyckan skedde och ett 10–tal var i behov av akut stöd efter händelsen. Under torsdagskvällen var flera personer från socialtjänst och POSOM–grupp på plats för att ge stöd åt personerna på plats.

Under fredagen fortsätter arbetet med att stötta de studenter och faddrar som behöver hjälp.
– POSOM–gruppen var på plats tidigt efter olyckan tillsammans med Svenska kyrkan och studentprästen. Novischeriet och faddergrupperna har gjort ett fantastiskt jobb med att stötta de som behöver hjälp. Ingen har fått gå hem på egen hand och alla har fått stöd, säger
Samhällsvetarkårens vid Lunds universitets ordförande Emil Nilsson.

Krisgrupp tillsatt
Under fredagsförmiddagen hölls ett krisgruppsmöte mellan studenter, faddrar och universitetet. En krisplan formulerades och nu gäller det att ta hand om de som behöver hjälp.
– Vi jobbar tillsammans med Agora (Samhällsvetarkårens Helsingborgssektion, reds. anm.) och vi har gått i genom vad som har hänt och hur vi kan stötta studenter och faddrar, säger Jesper Falkheimer, rektor för Campus Helsingborg.
– Vi vill bara hjälpa studenterna så snabbt som möjligt.

Foto: Hanna Holmqvist
Bryggaregatans studenthem. Foto: Hanna Holmquist

Hur är stämningen på campus?
– Det är tung stämning, framför allt på mötet med studenterna. De är jätteledsna och upprörda. Men de har samtidigt gjort ett fantastiskt jobb i natt och tagit hand om varandra och andra studenter, säger Jesper Falkheimer.

Nollningen ställs in – minnesstund anordnas
Fredagens nollningsaktivteter ställs in på grund av olyckan. Vid klockan 15 under fredagen kommer det att hållas en träff i Furutorpsparken för studenter och andra berörda personer. Efter träffen anordnas en minnesstund i Gustav Adolfs kyrka vid 15.30.
– Det är väldig viktigt för att ta hand om studenterna och det gäller att se till att alla mår bra, säger Emil Nilsson.

”Fruktansvärt tragiskt”
Under lördagen fortsätter Samhällsvetarkårens nollning som planerat. Torsdagens olycka är än inte utredd av polisen, men inga omständigheter pekar på någonting annat än en olyckshändelse.
– Det är fruktansvärt tragiskt. Polisen får göra sin bedömning, men bilden jag har hittills är att det är en tragisk olycka under en förfest. Agora har berättat för mig hur de arbetar och jag litar fullständigt på dem, säger Campus Helsingborgs rektor Jesper Falkheimer.

Samhällsvetarkårens ordförande Emil Nilsson:
– Vi arbetar väldigt aktivt med nollningen genom att ha alkoholutbildningar och fadderkontrakt. Detta är en tragisk olycka, säger han.

Campus Helsingborg hänvisar till två beredskapsnummer för de studenter som önskar vända sig till någon. Numret till Campus nuvarande studentpräst är 070-372 61 06 och numret till Studenthälsan är 046–222 43 97.