Nybyggt torn på Tornavägen

- in Nyheter

Bakom Helsingkrona nation tornar nu en ny byggnad upp sig. Med sina tretton våningar och dryga fyrtio meter i höjd kniper Helsingkronas nya bostadshus platsen som Lunds tredje högsta byggnad.

En jämn blandning mellan öllukt och doft av nybygge infinner sig i husets hiss. Dörrarna i de ljusa korridorerna har alla olika färger, och öppnas med hjälp av passerkort. Lägenheterna bjuder på många olika vinklar, och utanför det stora fönstret syns en imponerande utsikt. Helsingkronas nya bostadshus lever upp till sin ställning som Lunds nyaste studenthem.

Helsingkronas nya hus. Foto: Jens Hansen
Helsingkronas nya hus. Foto: Jens Hansen

140 nyinflyttande studenter
Planerna på huset har funnits sedan mars 2013 – nästan exakt 55 år efter att ursprungsbyggnaden upprättats. Sedan i juli har samtliga lägenheter stått klara för inflyttning, och har alltsedan dess successivt fyllts med såväl gamla som nya studenter. I huset huserar nu 140 nyinflyttade studenter i 69 stycken lägenheter, med hyror som ligger på mellan 7200 och 7600 kronor i månaden för de så kallade kompislägenheterna.
– Det är klart att vi vill erbjuda mer studentboenden till folk. Alla verkar jättenöjda, säger John-Henry Markbo som är husförman på Helsingkrona nation.

Den nya byggnaden är ett komplement till de tidigare bostäderna, och nationen kan nu förse fler av sina medlemmar med tak över huvudet. Två av dessa är studenterna Martina Berglund och Klara Nilsson Berge, som flyttade in i en av husets lägenheter för tre veckor sedan. Båda pluggar politices kandidat och läser nu dessutom en kurs tillsammans i arabiska.
– Jag kände att jag hade bott i korridor i två år och var sugen på att få något eget. Och när jag fick den här möjligheten tänkte jag att det nog var den finaste lägenheten jag skulle kunna få tag på, och då ville jag ta chansen, säger Klara Nilsson Berge.

Positiv över satsningen
Klara Nilsson Berge har varit aktiv i Helsingkrona nation sedan hon kom till Lund, och lyckades knipa en av lägenheterna tack vare de poäng hon samlat på sig.
– Man fick önska lägenheter och desto mer poäng hade man chansen att komma högre upp, typ ovanför den andra sjuvåningsbyggnaden, berättar Klara Nilsson Berge skrattandes och blickar ut genom lägenhetens fönster – beläget på åttonde våningen.

Helsingkrona-hus-3
Klara Nilsson Berge i sin nya lägenhet. Foto: Jens Hansen

Både Martina Berglund och Klara Nilsson Berge var positivt överraskade över hur mycket det satsats på bygget. Lägenheterna har parkettgolv, och intill diskbänken finns en marmorskiva. Dessutom erbjuds ett studierum på bottenplan samt en takterass för alla boenden.
– Det är inte alls lyhört heller – grannarna bredvid frågade om vi hör när de spelar trumpet och det gör vi absolut inte, säger Martina Berglund.

Husets utformning har diskuterats
Det nya huset har en form som har diskuterats friskt, men John-Henry Markbo vet inte vad tanken bakom utformningen är. Martina Berglund och Klara Nilsson Berge verkar dock inte misströsta.
– Det var många som bott i korridorerna som sa att de inte ville flytta in i de nya lägenheterna då de skulle bli svåra att möblera. Men jag tycker inte det, berättar Klara Nilsson Berge.
– Vi har haft tur också, vi har samlat in möbler från lite diverse mormor och morfar och saker vi hittat hemma, och sen har allt passat ihop jättebra, fyller Martina Berglund i.

Dessutom kan Martina Berglund och Klara Nilsson Berge stoltsera med vad som troligen är husets största soffa, som de efter många om och men nu kan sitta och blicka ut över utsikten i.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Två gånger Abba

Disco och Abba trendar just nu. I alla