Öppet brev till Högern

- in Krönika/Utbildningspolitik

Utbildningspolitiska krönikören Angelica Kauntz skriver ett öppet brev till debattörerna på högersidan om deras syn på studieavgifter.

Hej, Högern!

Jag skriver till dig för det finns en sak jag inte förstår. Jag önskar att vi kunde byta sida så att vi enklare kan förstå varandras åsikter. Vissa saker kopplar oss samman. Du vill ge fler möjligheter till klassresor, jag vill ta bort klasskillnader – vi är plus minus noll.

Ändock ser vi verkligheten på helt olika sätt. Och det handlar om studieavgifter.

Du värnar om utbildningens kvalitet. Det gör jag med. När du får frågan om hur kvaliteten ska öka så svarar du:

Det bör kosta att plugga på universitetet. Det förbättrar kvaliteten på landets högskolor.

Jag har länge undrat vad du menar. Hur kvaliteten automatiskt höjs genom avgifter? Hur lösningen kan vara så enkel? Varför jag inte insett det tidigare? Men innan jag vågar tro dig fullt ut, vill jag gärna höra lite mer.

Det gör att studenten slutar välja fel utbildning.

Det är ett intressant ordval: ”välja fel utbildning”. För det är precis vad vi gjort. Jag inser det nu. Vi är alla skyldiga. Vi som inte ville bli läkare, ekonomer eller teknologer. Du har rätt. Vi valde fel.

Din syn på kunskap är den rätta. Vi kommer inte få några jobb. Ingen vill i framtiden anställa en statsvetare – staten ska ju ändå nedmonteras. Varför har jag aldrig förstått?

Sedan fortsätter du:

Med studieavgifter lockar vi de bästa studenterna och breddar vem som studerar.

Än en gång blir jag förundrad över din kunskap. Din förståelse för samband. Din känsla för logik. Sedan studieavgifter för utomeuropeiska studenter infördes, har antalet minskat. De mest köpstarka må vara de bästa. För vem är beredd att studera när de inte vill investera i sin framtid? Det måste vara så vi bryter snedrekryteringen. Det kan inte vara en klassfråga. Att jag inte förstått det förrän nu.

Kära Högern, jag skriver till dig med en önskan. Jag önskar vi kunde byta verklighet för en dag. Kom igen. Bara gör det. Du har ju aldrig varit främmande för skruvade idéer (jag minns fortfarande ditt förslag om att vi skulle avskaffa CSN, och det där du sade om att stockholmare är smartare än lantisar).

I 24 timmar kan vi låna varandras åsikter, se varandras vardag. Jag får testa på din syn: att högre utbildning inte är en del av välfärden. Att kunskap har ett pris. Att kunskap inte är till för alla. Därefter lånar jag dig mina åsikter, så att du förstår känslan av att vilja öppna upp högre utbildning för alla. Men också: utbildning är en rättighet och ingen handelsvara.