Nobelpristagare till första Studentafton

- in Nyheter

På torsdag gästas Studentafton av den Nobelprisbelönta advokaten och människorättsaktivisten Shirin Ebadi. Titeln på kvällen är “Demokrati, mänskliga rättigheter och Islam”.

Terminens första Studentafton gästas av Shirin Ebadi. Hon var den första muslimska kvinnan att tilldelas Nobels fredspris när hon tog emot priset 2003. Under många år har hon kämpat för mänskliga rättigheter från sin position som advokat och domare i hemlandet Iran. Hon har framför allt blivit uppmärksammad för att stå upp för barns och kvinnornas rättigheter och varit öppet kritisk mot den patriarkala regimen i landet.

”Hon är en förebild för många kvinnor”
På grund av den begränsade yttrandefriheten och förföljelsen av regimkritiker i Iran, lever hon sedan 2009 i exil i London. Till Studentafton är hon injuden för att diskutera mänskliga rättigheter, demokrati och Islam.
– Efter revolutionen (då islamister tog makten år 1979 reds. anm.) har hon varit en otrolig stark röst mot regimen och tagit ställning för mänskliga rättigheter. Hon är en förebild för många kvinnor i världen, kanske främst för muslimska kvinnor. Hon talar mycket om att Islam är helt förenligt med mänskliga rättigheter, vilket är en intressant synvinkel som verkligen bör framhävas eftersom många människor idag kan mena motsatsen, säger Helena Westöö, nytillträdd förman för Studentafton.

Hanna Westöö, förman för Studentafton. Foto: Eskil Blohmé
Hanna Westöö, förman för Studentafton. Foto: Eskil Blohmé

Ska blanda tyngre med lättare ämnen
Helena Westöö efterträdde Casper Törnblom som förman för Studentafton inför terminsstarten. Hon är i slutet av sin juristutbildning, och i kombination med uppdraget som förman har den senaste tiden blivit intensiv. I vanliga fall är det tolv personer som jobbar med Studentafton, men på grund av olika anledningar har nästan hela uppsättningen bytts ut till den här terminen.
– Några är klara med sina utbildningar, andra hade varit med länge och ville testa något nytt. Nu har vi bara varit fyra stycken. Men snart ansluter åtta nya medarbetare, så då blir det mindre stressigt, säger hon.

Sedan Studentafton grundades 1905 har upplägget varit sig likt, och Helena ser ingen anledning att ändra på konceptet.
– Vi kommer fortsätta med att försöka ha någonting som intresserar alla. Vissa är intresserade av politik, andra av sport. Tanken är vi ska blanda tunga med lättare ämnen, säger hon.

Helena vill ännu inte avslöja vilka gäster som är bokade under hösten. Information om det samt moderatorer för kvällarna kommer uppdateras löpande på Studentaftons hemsida.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Studentafton om gensaxens möjligheter – och etiska dilemman

Årets Nobelpris i kemi tilldelades upphovskvinnorna bakom Crispr/Cas9,