Tackla studentlivet

- in Nyheter

Rugby är den snabbast växande sporten i Sverige. I Storbritannien är världsmästerskapen i rugby just nu i full gång och för Lugi Lions Rugby Club i Lund har seriespelen nyss börjat.

Det hänger regn i luften över Lunds Centrala IP, ett stenkast bort från järnvägsstationen. Risken att bli blöt verkar vara det sista tjejerna i Lugi Lions Rugby Club har i tankarna. Bland många andra idrottsentusiaster har de i sitt eget hörn av idrottsplatsen fullt fokus på träningen.   

– Vem som helst kan komma på våra träningar och prova på helt gratis, inga förkunskaper krävs, säger tränaren Ross Watson.

Lugi Lions Rugby Club växer stadigt och stora rugbylag finns även i Helsingborg och Malmö. Ross Watson tror att det ökade intresset delvis beror på stora rekryteringssatsningar från klubbarna den senaste tiden. Spelaren Martina Vivlund tror även att det kan bero på att det numera går att se rugby på TV i Sverige, och att sporten nästa år återinträder som OS-gren.

Många av medlemmarna i Lugi Lions Rugby Club är studenter. Ross Watson och Martina Vivlund är båda före detta studenter vid Lunds Universitet. De menar båda två att rugbyn ger färdigheter att ta vara på även utanför planen.

– Samarbetsförmågan och lagkänslan kan du lätt applicera på dina studier. Man lär sig att inte tänka ”jag måste gör allt, det är mitt fel om vi inte lyckas” som en individuell idrottare kanske gör, utan istället tänka utifrån en grupp, säger Martina Vivlund.

Först var Martina Vivlund och hennes kompis intresserade av amerikansk fotboll, men när de upptäckte att det inte fanns några damlag gick de vidare till rugbyn. För tränaren Ross Watson, som kommer från Manchester, var rugbyn given från början.

– Rugby är en stor sport i Storbritannien, jag började spela i skolan när jag var 11 år. Jag gillar kontakt och lagarbete, det är därför jag har fortsatt med just rugby.

Med kontakt menar Ross Watson det som rugbyn kanske är mest känd för – tacklingarna, fällningarna och brottningsmatcherna om bollen.

Är det så att rugbyspelare gillar att ta ut sina aggressioner på planen?

– Alltså, ja. Om man har haft en dålig dag i plugget eller på jobbet så kan det vara skönt att komma till träningen och bara tömma ut sin energi och jobba på adrenalin. Att komma från friidrotten, där det inte är någon kontakt alls, till rugbyn och få sätta de där första perfekta tacklingarna ute på planen… det lever man på länge, säger Martina Vivlund.

Damlaget samlas ute på planen och träningen drar igång. De övar på slängtacklingar varvat med armhävningar. Det märks tydligt att alla vardagsbekymmer har lämnats vid sidlinjen.

Lugi Lions Rugby Club

Vad: Spela eller titta på rugby.

Var: Lunds Centrala IP.

När: Två gånger i veckan för både män och kvinnor.