Universitetet är en barnfri zon

- in Krönika/Utbildningspolitik

Priset på blöjor kan väcka nya tankar. Utbildningspolitiska krönikören Angelica Kauntz får ångest när hon tänker på studenters föräldraförsäkring.

Jag stod i affären här om dagen. Jag gick förbi den massiva blöjhyllan samtidigt som ögonen sneglade mot priserna. Ögonen sneglade tillbaka en gång till. Jag såg det osannolika – ett paket av Pampers blöjor kostar 99,90 kronor.

”Tur en inte behöver lägga pengar på sån skit”, tänkte jag och gick vidare till kassan.

Du kanske inte bryr dig om vad ett paket blöjor kostar, men har du någon gång tittat på studenters föräldraförsäkring? Det är som upplagt för ångest.

En föräldraledig student får 6 750 kronor i månaden. Pengarna ska räcka till en själv och en bebis. 6 750 kronor är liksom ingenting, det är 3 000 kronor mindre än vanligt studiemedel i månaden. För att enkelt jämföra så får en föräldraledig student nästan 300 kronor mindre i månaden än den som i vardagligt tal skulle kallas fattigpensionär (pensionär som lever under fattigdomsgräns).

Blir det en bebis under studietiden, ska det också ske med planering. Det kan ju bli svårt att tajma födseln med kursdatum. Comebacken till studierna blir när ledigheten är slut, vilket måste bli i september eller januari.

Det går nämligen inte att få föräldrapenning och samtidigt studera – föräldrapenningen förväntar att du är hemma och vårdar barnet.

Har en otur kommer återbetalningsbrev för studiemedlet till innan nästa kursstart. Föräldraledighet ger ingen rätt att slippa betala tillbaka lånet till CSN, däremot kan du få nedsättning på grund av låg inkomst.

Nästa problem kommer när föräldraledigheten är slut: Du pluggar och måste vabba. För det får du ingen ersättning. Men efter en dagsanmälan till CSN och Försäkringskassan får du ta något mindre poäng den veckan än vanligt.

Skulle saker och ting krisa och barnet måste med till universitetet – då går det inte. Du måste ha tillstånd för att ta med dig barn i Lunds universitets lokaler. Annars gäller endast ”uppvisning av barn i ordnade former”, enligt en av universitetets säkerhetsföreskrifter. Vad det nu betyder.

Föräldrar som pluggar borde ha samma möjligheter och villkor till högre utbildning som vem som helst. En fungerande föräldraförsäkring, oavsett om du är student eller inte, borde vara en självklarhet. Men tyvärr är det tydligt att föräldraförsäkringen missgynnar studenter och slår hårt mot ensamstående, unga föräldrar.

6 750 kronor i månaden. Jag får ångest.

En etta på 25,5 kvadratmeter på Vildanden kostar 4 412 kronor i månaden.

Ett paket ICA basic-blöjor kostar 70 kr.

Det är fan skit.