Jodelhotet kan ha kostat miljoner

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Ett anonymt hot på Jodel fick Lunds universitet att stänga ute 50 000 personer under en dag. En drastisk åtgärd som kan ha kostat flera miljoner, enligt nya beräkningar från Universitetsläraren.

Under natten till den 12 oktober briserade en Jodelbomb i Lund. En anonym person hade publicerat ett hotfullt inlägg på Lunds Jodelflöde tidigare under söndagen, vilket många användare tog på stort allvar och anmälde in hotet till Lundapolisen.

Universitetsledningen nöjda
Polisen tog i sin tur också hotet på stort allvar och tillsatte en full styrka under söndagskvällen. Vid midnatt tog ett fåtal personer från universitetet beslutet om att stänga ner universitetet under måndagen – däribland rektor Torbjörn von Schantz och säkerhetschefen Per Gustafson.

– Jag tycker att alla har gjort ett jättebra jobb. Det är skönt att se hur extremt effektivt kommunikationen funkade och hur bra media förde vidare budskapet, sa rektor Torbjörn von Schantz till Lundagård timmarna efter universitetet hade öppnats upp.

Mötts av kritik
Men alla var inte övertygade om att det var rätt väg att gå. I en artikel möttes universitetet av kritik från polisens håll för att ha stängt ner universitetet i första hand. Polisen menade att hotet inte var så allvarligt att det krävde några operativa insatser och att verksamheten kunde fortsätta.

Säkerhetschefen Per Gustafson var dock nöjd med beslutet att stänga universitetet.

– Under de förutsättningar som var när vi fattade beslutet, var det rätt beslut, sa Per Gustafson till Lundagård då.

Samma hot som skrevs på Lunds Jodelflöde hade tidigare skrivits i andra städer, men där valdes universiteten att hålla öppna. Men i Lund valde universitetet att ta det säkra före det osäkra. Men beslutet var inte gratis.

Kan ha kostat miljontals
Enligt nya beräkningar från tidningen Universitetsläraren har stängningen sannolikt kostat Lunds universitet miljontals kronor.

Tidningen presenterar att universitetets lönekostnader under september månad låg på 265 miljoner kronor och lönebikostnaderna på 130 miljoner kronor. Det innebär att anställningskostnaderna per dag är 18 miljoner kronor. Om bara hälften av de anställda valde att inte arbeta under dagen då universitetet stängdes ner, innebär det en produktionsförlust om närmare nio miljoner kronor.

’’Omöjligt att räkna ut’’
Universitetet har själva inte gjort en liknande uträkning och förvaltningschef Susanne Kristensson menar att en sådan är omöjlig att göra.

– Vilket faktiskt ”produktionsbortfall” som detta innebar kan vi inte mäta. Flertalet anställda arbetade hemifrån via dator och telefon. Studenter valde att studera hemma, hos studiekamrater på bibliotek etcetera, skriver hon i ett mejl till Universitetsläraren och lägger till:

– Det enda vi med säkerhet kan konstatera är att kostnaden av att inte stänga universitetet i aktuellt fall hade kunnat bli mycket större.