Blandade känslor inför student-SM

- in Nyheter
@Casper Danielsson

I helgen spelar Lunds universitetet student-SM i futsal. Idrottskollegiets ordförande Daniel Nordh ser positivt på lagens chanser – men samtidigt riktas kritik mot uttagningen av lagen.

I fjol åkte Lunds universitet till student-SM-tävlingarna i futsal med bara ett herrlag. Laget avslutade då på en bronsplats. Men inför helgens tävlingar växlar universitetet och Idrottskollegiet upp. I år kommer universitetet att ställa upp med både ett dam- och ett herrlag.

– Det började mer som en rolig grej – men nu när vi rullat i gång vill vi ta hem allt. Det känns jättebra inför helgen och det är kul att ha med ett damlag också, säger Idrottskollegiets ordförande Daniel Nordh.

65 personer tävlade om tio platser – kritiseras
Många verkar vara av samma åsikt som Daniel Nordh. Inför SM-tävlingarna har Idrottskollegiet hållit en uttagningsträning för såväl dam- som herrlaget. På herrarnas träning dök det upp hela 65 spelare som skulle slåss om blott tio platser.

– Vi har haft uttagningarna för att alla som vill vara med ska få chansen. Vi valde sedan ut de som var bäst lämpade, förklarar Daniel Nordh.

Men samtidigt var bedömningsunderlaget tunt. Spelarna fick bara tio minuter på sig att visa upp sig – vilket har gjort att kritik har riktats mot uttagningen.

– Hela grejen kändes meningslös. Det är inte hela världen, men det vore kul att ha kommit med och att det borde ha skötts seriöst, säger en person som var med på uttagningen och fortsätter:

– Tio minuter är inte nog för att välja ut spelare. Det känns som att de redan sedan innan hade bestämt sig vilka spelare som skulle väljas ut. Det känns orättvist.

Idrottskollegiet bakbundet
Daniel Nordh menar å andra sidan att finanserna inte tillät Idrottskollegiet att hålla mer djupgående uttagningar än så.

– Det är tråkigt att personen har upplevt situationen så. Eftersom det var så pass stort intresse, så blev det stramt om tid. Men vi ville att alla i alla fall skulle få chansen att visa upp sig, så att vi kunde göra någon bedömning, säger han och menar att alternativet annars skulle kunna vara att handplocka spelare.

Även Daniel Nordh och vice ordförande i Idrottskollegiet Christopher Marton är med i herrarnas lag. Men Daniel Nordh menar att det var tvunget av logistiska och ekonomiska skäl.

– Vi var tvungna att följa med för att få ihop allt och vi hade inte råd att göra på något annat sätt, säger han.

”Vi tar med oss detta till nästa höst”
Resan finansieras av Kuratorskollegiet, sponsorn Lugi motion och spelarna själva. Men inför nästa år hoppas Daniel Nordh att finanserna ser bättre ut och att laget kan ha en tydligare uttagning.

– I år hade vi inte kunnat göra det annorlunda – men detta är något vi tar med oss till nästa höst, säger Daniel Nordh.

Dam- och herrlaget åker till Göteborg under fredagen för att sedan börja tävlingen under lördagen. I herrarnas tävlingar ställer hela 16 lag upp – i damernas har Lunds universitet tre andra lag att kampera med. Men Daniel Nordh är övertygad om sitt lags vinstchanser inför helgen.

– Det känns jättebra inför helgen. Det är svårt att veta hur alla andra lag ligger till – men det har sett bra ut på träningen inför resan, säger han.