Kent Non Stop på Smålands nation

- in Kultur, Kultur & Nöje, Nyheter
@Lundagård

Smålands nation gör sig till Kent-fansens bästa vän i helgen. På lördag fortsätter nationen med konceptet ”En vän med en klubb”, och ägnar hela kvällen åt gamla och nya pärlor av det svenska bandet.

Lördagskvällen på Smålands nation kommer att bjuda på en kavalkad av Kent-låtar. Redan under veckan har det börjat ramla in låtönskningar till nationen, som skvallrar om att det kommer bli en bred repertoar – med allt från popklassiker som Kräm och Blåjeans till de senaste årens syntigare hits.

Följer inslagen linje
Upplägget följer Smålands nations inslagna klubbkvällar som startade upp första gången i februari i år.

Konceptet ’’En vän med en klubb’’ är precis vad det låter som: en pop- och indieklubb som startades upp av ett gäng kompisar för att kunna spela musiken de själva gillar. Klubben har tidigare ägnat helkvällar åt Håkan Hellström, Broder Daniel och Annika Norlin, vilket har varit ett uppskattat koncept med höga publiksiffror.

– Folk brukar stå längst fram vid scenen, som om det vore en konsert. Det kan bli ganska mycket nostalgi också, som vid Broder Daniel-kvällen till exempel, då många kom i sina gamla BD-tröjor och svart kajal, säger Alice Nordin, nationsombud på Smålands nation och en av initiativtagarna bakom klubben.

”Man blir extra taggad”
Hon förklarar framgången med att de spelar just nischade temakvällar, med en musiker åt gången, då folk vet redan innan vad de har att vänta sig av kvällen.

– Det spelas inte så mycket sådan musik på klubbar annars. Om man är ett stort Håkan-fan till exempel så har man en särskild relation till den musiken och då blir man extra taggad innan, säger Alice Nordin.

Mycket Håkan Hellström har det också blivit – närmare bestämt tre stycken helkvällar sedan starten i februari i år. Man har dock försökt bredda musiken lite och numera är det inte bara den egna smaken som styr.

Nästa artist är kvinna
Alice Nordin nämner till exempel kvällen då de spelade ”Kvinnofrontad pop” i samband med 8 mars, som var mer politiskt inriktad. Trots Smålands feministiska inriktning har det dock inte blivit fler än två temakvällar med kvinnliga musiker i fokus.

– Det är synd att det blir så, men vi har utgått från vad vi själva gillar och vad vi tror kommer att locka andra.

Hon menar dock att de är medvetna om problemet och avslöjar att de har planer på att viga nästa kväll åt en kvinnlig artist.

Exakt vem det kommer att bli vill hon än så länge hålla hemligt. Popfantasten kan däremot redan nu boka in ytterligare en klubbkväll den 12 december, då det kommer att bli en julspecial med återblickar på det gångna årets musikteman, kryddat med lite extra julkänsla.

Artikel: Josefin Granetoft