Vegalyckan slår upp dörrarna i helgen

- in Nyheter

I morgon är det inflyttning till det nya studentboendet Vegalyckan i södra Lund. De 110 nya lägenheterna är små men välutrustade, menar AF Bostäders vd Henrik Krantz.

Söder om Smålands nation, precis bakom Studentlyckan, ligger numera AF Bostäders nyaste bostadsområde: Vegalyckan.

Området har en originell utformning. Bottenplanet tillhör Lunds kommun och där bedrivs både förskola och grundskola. På de tre övre våningarna finns däremot 48 ettor, 36 kompis-tvåor och 26 par-tvåor som alla ska ge boende åt studenter.

Dyrt med hög standard
Jämför man med de närliggande studentbostäderna på Studentlyckan och Ulrikedal är rummen på Vegalyckan små.

Tvåorna på Studentlyckan är närmare 50 kvadratmeter – medan tvåorna på Vegalyckan är omkring 35 kvadratmeter. Men samtidigt är prisskillnaden den motsatta – det är dyrare att bo på Vegalyckan, samtidigt som området ligger längre bort från centrum.

Henrik Krantz, vd för AF Bostäder, menar att Vegalyckan dock har andra kvaliteter.

Henrik Krantz är VD för AF Bostäder. Foto från när bostadsområdet Vegalyckan började byggas. Foto: Carl-Johan Kullving
Henrik Krantz är VD för AF Bostäder. Foto från när bostadsområdet Vegalyckan började byggas.
Foto: Carl-Johan Kullving

– Små lägenheter är installationstäta och dyra att bygga, därför blir priset per kvadratmeter högre. Studentlyckan byggdes på 50-talet och där är standarden lägre än på Vegalyckan. Vegalyckans kök har bland annat köksfläkt och badrummen håller en mycket högre standard, säger han.

Treor och fyror slopas
AF Bostäder har beslutat om att inte bygga några tre- eller fyrarumslägenheter på Vegalyckan – trots att detta skulle kunna hålla nere priserna för boendet per person.

– Visst kan man bygga en lägenhet med fem rum och en toalett och hålla kostnaderna nere, men frågan är om det hade blivit en bra boendemiljö, säger Henrik Krantz och fortsätter:

– AF Bostäder har ett kontrakt per boende, det betyder att den som sitter på kontraktet får mycket ansvar medan de övriga i lägenheten har mindre inflytande över sin boendesituation. Dessutom har Studentlyckan och Ulrikedal många större lägenheter redan.

Kollektivt i framtiden?
Bostadssituationen i Lund är pressad och Henrik Krantz menar att AF Bostäder försöker titta på alla olika möjligheter till nya bostäder. I framtiden kan det komma att bli mer fokus på kollektivt boende.

– Just nu bygger vi inga korridorer – vi har redan ungefär 3000 korridorrum. Vi har trots det sett att det finns ett visst intresse, särskilt i början av studietiden, att bo kollektivt. Man är ganska ensam som ny student, att bo med andra kan underlätta byggandet av ett socialt nätverk, säger Henrik Krantz.

Det aktuella nybygget som fortfarande ligger i planeringsstadiet är området i korsningen mellan Tunavägen och Tornavägen. Där planeras ett studentboende för ungefär 400 studenter.