En julsaga utan ett lyckligt slut

- in Krönika/Studentliv

Med bortvända blickar och nyköpta julklappar springer vi förbi löpsedlar som annonserar flyktingkrisen. Studentlivskrönikör Linna Fredström påminns om den girige Scrooge.

Jag har tänkt en del på Ebenezer Scrooge. Ni vet, den rike, men snåle och girige mannen i Charles Dickens ”En Julsaga”.

Gamle Scrooge får en natt besök av tre vålnader som visar honom historien, nutiden och vad som komma skall. Förfärad inser han att allt han värdesatt i livet, pengar och makt, inte kommer rädda honom från varken ensamheten eller döden.

Jag tänker på Scrooge när jag cyklar nedför Lilla Fiskaregatan och ser julskyltningen skrika ut ”kom in i värmen och ta en pepparkaka och köp, köp, KÖP”. Jag minns hur han plötsligt såg hur innehållslös materiell rikedom är.

Samtidigt som julklappshetsen drar igång gör vi i Sverige vad vi kan för att slippa ta om hand människor som flytt från krig och behöver vår hjälp. Med en sprillans ny espressomaskin under armen springer vi förbi löpsedlarna och väjer undan för hjälparbetares vädjande blickar.

Men denna flyktingkris är bara ett smakprov på vad som väntar.

I skrivande stund pågår klimatmötet i Paris. Världens ledare diskuterar där hur våra liv måste förändras för att kunna tackla klimathotet. Det enda alla i nuläget verkar överens om är att omställningen till en mer miljövänlig livsstil kommer bli väldigt svår.

Lyckas vi inte stoppa den stigande temperaturen, blir den nuvarande flyktingströmmen en smal bäck jämfört med den flod som kommer. Om temperaturen får stiga ohindrat, kommer våra fina espressomaskiner och robotdammsugare inte skydda mot vetskapen om att det är vi som tvingat dessa klimatflyktingar att överge sina hem.

Vi med vår bortvända blick och bortskämda ”men förtjänar inte jag några veckor i Thailand?”-attityd.

Vi står alltså liksom Scrooge inför ett vägskäl och borde se precis vad som väntar om vi fortsätter åt samma håll.

Men i stället för att vakna kallsvettiga och genast försöka göra bot så planerar vi, i år igen, att slå rekord i shopping och spendera 75 miljarder under julen. Det är nästan tre gånger så mycket som Migrationsverket beräknar att migrationen till Sverige kostat under hela 2015.

Det låter inte som en julsaga med ett lyckligt slut.