Founding father åter till jorden

- in Nyheter

Mumien Peder Winstrup, initiativtagaren bakom Lunds universitet, vilar åter i frid efter intensiva dagar i rampljuset. Men det var inte förgäves – nu vet 400 miljoner människor vem han var.

Strax innanför domkyrkans portar gör fotograferna sig redo. En svart kista lyfts ut ur en bil och bärs långsamt mot ingången.

Det är Peder Pedersen Winstrups mumie, den som lockade 3510 besökare till Historiska museet i Lund. Mumien ska inleda sin sista vila i ett av kyrkans torn. 

peder-winstrup
Peder Winstrup. Foto: Tove Nordén

400 miljoner känner till Winstrup
Per Karsten är chef för Lunds universitets historiska museum och är hjärnan bakom Winstrup-projektet. Han har fungerat som både forskningsledare och projektledare och berättar hur Winstrups kvarlevor har uppmärksammats över hela världen.

– När vi började kunde vi inte drömma om att Winstrups kropp skulle vara bland de bäst bevarade kropparna från 1600-talets Europa. Nyheten har gått ut via BBC World Service till hela den engelskspråkiga världen, och min frisör sa att han sett mig på iransk statstelevision. Vi räknar med att 400 miljoner människor känner till Winstrup, säger han.

Winstrup kommer att leva vidare
På så sätt har Winstrup, dansk-svensk biskop i Lunds stift 1638–1679, fått nytt liv. 
I Lund lär man få se mer av Winstrup även efter begravningen.

– Han är ju våran ”founding father”, så att säga, men har länge varit en doldis. Under Lunds universitets jubileumsår 2017 kommer vi att uppmärksamma honom mycket med utställningar och annat, för att se till att han får en vettig plats i våra hjärtan och i historien, säger Per Karsten.

Som en tidsresa
Winstrup har sedan sin död 1679 legat mumifierad i Lunds domkyrkas krypta. År 2014 stördes emellertid hans evighetsvila då den vetenskapliga undersökningen av hans kropp inleddes. Per Karsten försöker förklara fascinationen över mumien.

– Du sitter i en tidsmaskin. Kroppen är ju så intakt med skägg och allt, det är så nära det går att komma 1600-talet. Därför är det lätt att relatera till Winstrup, trots att han dog för över 300 år sedan, säger han.

Peder Winstrup – 1600-talets Frank Underwood
Göran Bexell, ordförande i Lunds universitets jubileumskommitté och tidigare rektor, gästar även han Winstrups begravning. Väl insatt i Winstrups historia berättar han om den gamle biskopens sinne för strategi.

– Han var en skicklig maktspelare. Som dansk i Skåne under tiden då Skåne blev svenskt var han duktigt på att manövrera mellan länderna, säger Göran Bexell och fortsätter:

– Det var han som påtalade att det borde finnas ett universitet i Lund, med syftet att dels skapa en närliggande studieort för södra Sveriges befolkning, men även att utbilda svenska präster och på så sätt försvenska Skåne.

Som student i Lund lär detta inte vara det sista vi får höra om Peder Winstrup, men chansen att se hans mumie är dock förbi. De som missade honom får hädanefter nöja sig med vetskapen om att han blickar ut över staden från sitt torn i domkyrkan.