Rektor: Vi har kommit jättelångt i vårt arbete

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Under fredagen demonstrerade ett 60-tal personer mot Lunds universitets investeringar i fossila bränslen. Men rektor Torbjörn von Schantz ser på nuvarande investeringsarbetet med stolthet.

Lunds universitet styrelse har sedan våren 2014 diskuterat investeringspolicys och beslutade i juni 2015 om ett nytt placeringsreglemente.

Beslutet avser att Lunds universitet ska jobba för en aktieportfölj som minimerar eller helt exkluderar fossila bränslen. Övergången ska ske successivt under en femårsperiod.

Förstår inte kritiken
Även om beslutet är ett steg i rätt riktning, är det inte tillräckligt, har Fossil Free-rörelsen påpekat. I samband med slutspurten av klimattoppmötet i Paris valde organisationen därför att demonstrera utanför Universitetshuset under fredagen.

Demonstrationen gjordes också i samband med Universitetsstyrelsens sammanträde under fredagen. Men rektor Torbjörn von Schantz har problem att förstå Fossil Free-rörelsens kritik.

– Jag kan inte förstå hur de kan ta till så stora ord när vi har kommit så långt som vi har gjort – om de nu vet hur långt vi har kommit, säger han.

Enligt von Schantz är endast 0,07 procent av Lunds universitet totala aktieportfölj kopplad till kol- och oljeindustrin.

– Vi har kommit jättelångt i vårt arbete och jag är jättestolt, säger han.

Tydligt före tidsplanen
Universitetet ligger just nu även tydligt före sin initiala tidsplan. Rektor Torbjörn von Schantz menar att Lunds universitet kommer ha en fullt fossilfri aktieportfölj inom ett år.

– Det har jobbats hårt med det här under hösten. Jag har svårt att tro att något lärosäte har kommit så långt som vi, säger han.

Ordförande mitt i demonstrationen
Men både Torbjörn von Schantz och universitets ordförande Jonas Hafström välkomnar Fossil Free:s initiativ. Hafström hamnade själv mitt i demonstrationen under fredagsmorgonen.

– Jag pratade med demonstranterna och uppmanade dem att fortsätta sitt engagemang. Demonstrationen var totalt odramatiskt tycker jag. Det är ett engagemang och det är alldeles utomordentligt, säger Jonas Hafström.

Torbjörn von Schantz instämmer i kritiken, med förbehållet att demonstranterna har missriktad kritik.

– Jag håller med om att ett sådant här engagemang är bra. Jag är stolt över vårt arbete och tar inte skott för att vi inte sköter vårt jobb – det gör vi i detta fallet, säger han.